Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) heeft een studie naar de kostprijs van een black-out door de onafhankelijke energieregulator Creg laten stopzetten. Dat schrijft De Standaard.

Energieregulator Creg zette een studie op poten over de ‘value of lost load’, het bedrag dat consumenten willen ophoesten om een stroompanne te vermijden. Dat cijfer is mede bepalend voor de mate dat er geïnvesteerd moet worden om bevoorradingszekerheid te verzekeren na de kernuitstap.

Van der Straeten: “Studie allerminst opportuun”

In een brief aan de regulator reageert minister van Energie Tinne Van der Straeten verrast op de studie. Ze vindt het “allerminst opportuun” en spreekt van een “vlucht vooruit”. Paars-groen werkt aan een wet die de berekening van de ‘value of lost load’ overhevelt naar het ministerie van Energie.

“De Creg heeft akte genomen van het standpunt van de minister en is tevreden met de duidelijkheid die ze heeft verschaft. Met respect voor de wens van de minister om deze taak aan anderen toe te vertrouwen, heeft de Creg beslist om geen verdere stappen te zetten”, reageert de Creg.

N-VA: “Bijzonder verfoeilijk” 

Bert Wollants, Kamerlid en energiespecialist bij de N-VA, vindt dat Van der Straeten over de schreef ging. “Het is ongehoord dat minister Van der Straeten de Creg, een onafhankelijke regulator, zo aan de ketting wil leggen en de mond wil snoeren. Dat is iets wat we in het verleden ­zagen in de politique politicienne en achterkamers. Dat dit nu ook bij Groen de modus operandi is, na anderhalve maand regeringsdeelname, is bijzonder verfoeilijk”, klinkt het.

Hij verwijt de minister de Creg te zien als “een verlengstuk van haar bevoegdheden, terwijl we net nood hebben aan een sterke, onafhankelijke regulator. En dat vond Van der Straeten vroeger ook”.

1 REACTIE