De Universiteit Antwerpen verbiedt studenten om tijdens het Sinterklaasfeest de traditionele Zwarte Piet af te beelden. Dat blijkt uit een mail die het Team Diversiteit van de Antwerpse universiteit stuurde naar de studentenverenigingen. KVHV-Antwerpen deelde de mail op sociale media en reageert verontwaardigd.

“Beste leden van de studentenvereniging”, klinkt het in de mail die verstuurd werd naar alle studentenverenigingen die verbonden zijn aan de Universiteit Antwerpen. “Nog enkele weken en dan is het weer tijd voor het Sinterklaasfeest. Sommige studentenverenigingen organiseren misschien iets in dit thema.” 

Traditionele Zwarte Piet verboden

Vervolgens waarschuwt de UA de studenten dat het verboden is om daarbij de traditionele Zwarte Piet te gebruiken. “We willen jullie erop attent maken dat het universiteitsbestuur vorig jaar heeft besloten dat de karikaturale manier waarop zwarte piet wordt afgebeeld niet meer mag worden gebruikt, noch in afbeeldingen of verkleedpartijen, noch in terminologie.”

Het ‘Team Diversiteit’ van de UAntwerpen wil op die manier naar eigen zeggen raciale vooroordelen aanpakken. “Dit past niet bij de inclusieve universiteit die UAntwerpen wil zijn. UAntwerpen wil een universiteit zijn waar iedereen zich thuis voelt en gerespecteerd weet. We menen hiermee de link tussen het Sinterklaasfeest en racisme en raciale vooroordelen (door het verbod van een blackface, met dikke rode lippen-kroeshaar-zwarte huidskleur) te hebben doorgeknipt.”

De conservatieve studentenvereniging KVHV reageert misnoegd. “KVHV-Antwerpen betreurt het ten zeerste dat de universiteit de gemakkelijke oplossing kiest en liever meeheult met de politiek correcte cultuur dan haar taak als baken van kennis en wetenschap te vervullen”, klinkt het op sociale media. “Er zou beter energie gestoken worden in een juiste kadering van de traditie zodat men deze nutteloze discussies in de toekomst niet meer hoeft te voeren.”

2 REACTIES