De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu is momenteel in Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan, om de situatie in Nagorno-Karabach te bespreken. Dat meldt het Russisch persagentschap RIA. Nagorno-Karabach wordt al een tijdje geteisterd door oorlog tussen Armenië en Azerbeidzjan.

De Azeri’s, de bevolking van Azerbeidzjan, zouden hulp krijgen van Turkije. Zo zouden Turkse drones gespot zijn boven het slagveld. Daarnaast wordt Turkije er ook van beschuldigd dat het land extremistische moslimterroristen en Syriëstrijders helpt om naar het oorlogsgebied te komen. Turkije ontkent dit, maar het werd bevestigd door meerdere instanties, inclusief de Syrische president Bashar al-Assad.

De oorlog begon al op 27 september toen Armenië en Azerbeidzjan een staat van beleg in Nagorno-Karabach verklaarden. Wie het eerste schot gelost heeft, is onduidelijk. Volgens Azerbeidzjan heeft Armenië eerst geschoten op enkele nederzettingen. Volgens Armenië zijn er inderdaad lucht- en raketaanvallen uitgevoerd, maar dat deed het land omdat Azerbeidzjan troepen aan het verzamelen was om een groot offensief te lanceren.

Hoofdstad Stepanakert hard getroffen

Vooral de hoofdstad van Nagorno-Karabach, Stepanakert, is hard getroffen. Dat wist onze eigen journalist, Jakob Kürüm, te bevestigen. Hij heeft enkele bombardementen zelf meegemaakt. Naar verluidt werden oliepijplijnen geviseerd en zouden zelfs enkele overheidsgebouwen een doelwit geweest zijn. Bij die bombardementen zijn echter enkele burgerdoelwitten geraakt.