De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) maakte tijdens een televisieoptreden opnieuw gewag van kiesfraude en zei dat zijn tegenstanders “de verkiezingen probeerden te stelen”. Hij kondigde aan dat hij een hele reeks rechtszaken zou ondernemen om de verkiezingen in belangrijke ‘swing states’ aan te vechten. Verschillende televisiezenders onderbraken de toespraak.

De huidige trends voorspellen dat Democratisch presidentskandidaat Joe Biden het zal halen van de huidige Republikeinse president, maar het is nog altijd razend spannend in de staten Arizona, Nevada, Pennsylvania, North Carolina en Georgia. Trump opende de verkiezingsnacht met een sterke voorsprong in belangrijke ‘swing states’, maar naarmate de avond vorderde – en in tal van plekken poststemmen geteld werden – werd hij ingehaald door Biden.

(Lees verder onder de tweet.)

“Ze proberen de verkiezingen te stelen”

In een toespraak in het Witte Huis maakte Trump gewag van fraude en gesjoemel en kondigde een hele reeks rechtszaken aan. “We denken dat er veel rechtszaken zullen worden gevoerd omdat we zoveel bewijs hebben, dat het misschien zal eindigen bij het hoogste gerechtshof in het land”, zei Trump tijdens een toespraak in het Witte Huis. “We denken dat er veel rechtszaken zullen komen, omdat we de verkiezing niet op deze manier gestolen kunnen laten worden.”

“We willen dat elke legale stem wordt geteld, en ik wil dat elke legale stem wordt geteld”, klinkt het. “We willen openheid en transparantie – geen geheime telkamers, geen mysterieuze stemmingen, geen illegale stemmen die na de verkiezingsdag worden uitgebracht.”

“De Democraten hebben nooit geloofd dat ze deze verkiezing eerlijk konden winnen. Ik geloof echt dat dat is waarom zij de poststemmen deden, waar er enorme corruptie en fraude is. Als je de legale stemmen telt, win ik gemakkelijk. Als je de illegale stemmen telt, kunnen ze proberen om de verkiezing van ons te stelen”, zei Trump.

“We wonnen eigenlijk alle belangrijke locaties, en toen begonnen onze getallen op miraculeuze wijze in het geheim te verdwijnen”, zei de president. Hij maakt gewag van “horrorverhalen” van stemresultaten die niet zouden kloppen. “Ons doel is om de integriteit van de verkiezingen te verdedigen. We zullen niet toestaan dat de corruptie zo’n belangrijke verkiezing of welke verkiezing dan ook steelt”, besloot hij.