De laatste dagen kwam de Nederlandse partij van Thierry Baudet, Forum voor Democratie, onder vuur door problemen in de jongerentak. Gelekte berichten uit groepsgesprekken brachten de jongerentak even in schaamte, omdat er opmerkingen en grapjes werden gemaakt met racistische ondertoon of referenties naar Wereldoorlog Twee. Door de opmerkingen van enkele partijgenoten heeft Baudet besloten zijn positie als nummer 1 op te geven.

In een statement spreekt hij duidelijke taal. Hij vindt één van de fundamentele punten van de partij het onderscheid tussen echte en terechte aantijgingen waarop gereageerd moet worden en anderzijds de “trial by media”. Dat enkele partijgenoten het onderzoek niet kunnen afwachten en meteen meegaan met wat de media zeggen, die “niet te vertrouwen zijn”, is voor hem een brug te ver. Met die partijgenoten bedoelt hij bijvoorbeeld senator Annabel Nanninga en europarlementariër Rob Roos. De twee gaven kritiek dat Baudet niet “hard genoeg” reageerde.

Baudet wil niets met racisme en antisemitisme te maken hebben

“De afgelopen dagen zijn er opnieuw berichten in de media verschenen over opmerkingen die in appgroepen van de jongerenbeweging van Forum van Democratie zouden zijn rondgestuurd,” begint Baudet zijn statement op Twitter. “Het zijn vreselijke berichten. Racisme, antisemitisme, het zijn denkbeelden waar ik zelf niets mee te maken wil hebben. Ik kom zelf uit een familie die zwaar heeft geleden in de Tweede Wereldoorlog. Ik heb er nooit zo in het openbaar over gesproken omdat ik dat niet kies (onfatsoenlijk) vind. Voor deze ene keer doe ik dit wel. Mijn grootmoeder heeft ook een onderscheiding van Yad Vashem ontvangen.” Die onderscheiding krijgen mensen die joden hebben geholpen en gered tijdens de Holocaust.

“Ikzelf sta voor een samenleving die volkomen kijkt naar persoonlijke kwaliteiten,” gaat hij verder. “Man, vrouw, homo, hetero, donker, blank, welke afkomst dan ook is onbelangrijk. Dat heb ik altijd proberen te verdedigen in onze partij. We zijn een democratische partij en we willen dat die waarden ook gelden voor Nederland. Daarom zijn we bijvoorbeeld zo sceptisch over massale immigratie omdat dat de tolerantie en vrijheid ondermijnt. Daarnaast zie ik veel verwijten en ongegronde aantijgingen, bijvoorbeeld uitspraken en gebeurtenissen die uit context worden gerukt. Daarom vind ik het onderscheid zo belangrijk tussen wat waar is en wat trial by media is.”

Trial by media

Daarmee wil hij zeggen dat er altijd onderzoek gevoerd moet worden en men eerst zeker moet zijn alvorens iemand veroordeeld wordt of uit de partij wordt gezet. De media is volgens hem onbetrouwbaar en te snel met zaken te concluderen. “De journalisten die dat stuk hebben geschreven over jFvD ken ik een beetje. Die hebben namelijk een boek over me geschreven vol quotes die uit de context gerukt zijn. Daarom is het onderscheid tussen waarheid en trial by media een absolute basiswaarde.”

De verantwoordelijkheid van Thierry Baudet: zijn positie afstaan

Baudet zegt dat hij voor alles verantwoordelijkheid wil nemen: “Als er dingen zijn gebeurd die niet kunnen, moet er worden ingegrepen. Daarom wilden we ook een onderzoek doen. Maar nu dreigen we op een punt te komen dat mensen voor de bus gegooid worden voordat we weten wat er is gebeurd. Als dat de situatie is, wil ik als hoogste persoon in deze politieke orde de verantwoordelijkheid nemen. Of dat nu een cultuur van trial by media is die is ontstaan, en/of als er nu echt dingen gebeurd zijn, de verantwoordelijkheid ligt bij mij.”

En verantwoordelijkheid nemen wil hij dus doen door zijn plaats af te staan. “Daarom zie ik af van mijn plek op de kieslijst. Ik stel mijn positie ter beschikking. Ik blijf uiteraard in de Kamer, ik ben verkozen. Mijn betrokkenheid blijft en ik wil graag als lijstduwer blijven steunen. Maar ik kan me niet verenigen met de situatie waarin trial by media de manier wordt waarop wij met mensen in onze partij omgaan. En als er echt iets gebeurd is, neem ik ook de verantwoordelijkheid. Dat kan niet in een conservatief-liberale partij en we blijven strijden voor onze idealen, een beter Nederland, voor onze geschiedenis en voor onze identiteit.”

De vraag blijft nu wel wat er nog zal gebeuren. Nu Thierry Baudet zegt dat hij “een andere rol wil innemen”, heeft dat een grote impact op zijn partij. Zal hij na een tijd zijn rol weer volledig opnemen? Blijft hij zijn rol uitoefenen maar wat meer op de achtergrond? Of zet dit de deur open voor interne partijhervormingen? Anderzijds is FvD een redelijk jonge partij die sterk aan het beeld en imago van Baudet gelinkt is. Als hij ervoor kiest volledig af te treden, kan dat de partij mogelijk in gevaar brengen.