Taxidienstbedrijf Uber gaat op 9 november van start in Vlaanderen. Gebruikers kunnen via de Uber-app een taxi bestellen in Antwerpen, Gent en Leuven. De komst van het omstreden Uber wordt niet overal toegejuicht.

Het taxidienstbedrijf is al vijf jaar actief in Brussel en stelt vast dat de vraag naar ritten, zeker in Vlaanderen, fors gegroeid is. Dat blijkt uit het stijgend aantal mensen dat de voorbije maanden de app heeft geopend en uit gesprekken met chauffeurs.

Wie een Uber-rit wil maken, heeft alleen een telefoonnummer en een e-mailadres nodig. Via een kaartje op de app kunnen gebruikers zien of er Uber-chauffeurs beschikbaar zijn in de buurt. In de app zelf moet je je bestemming ingeven en de plaats waar je wil opgepikt worden. De prijs van de rit wordt bepaald door de geraamde tijdsduur en de afstand. Meestal is die prijs lager dan bij een gewone taxi. 

Uber voert meteen ook een reeks hygiënische veiligheidsmaatregelen in omwille van de coronapandemie. Zowel passagiers als chauffeurs moeten tijdens de rit een mondmasker dragen en bevestigen dat ze de lokale gezondheids- en veiligheidsmaatregelen hebben begrepen en naleven. “Partnerchauffeurs zijn ook voorzien van ontsmettingsmiddelen en de voertuigen zijn uitgerust met polycarbonaat scheidingswanden”, klinkt het bij Uber. Het bedrijf start ook een charmeoffensief en zal 10.000 ritten gratis maken voor het ziekenhuispersoneel in Antwerpen, Leuven en Gent. 

Toch is niet iedereen opgezet met de komst van Uber. Het bedrijf kwam al vaker in het nieuws omdat het, volgens de vakbonden, aan sociale dumping zou doen. Gewone taxi-chauffeurs protesteren al langer tegen de Uber-concurrentie. “Onze lokale taxibedrijven zaten al in slechte papieren waardoor de komst van Uber een erg slechte timing is”, zegt schepen van handel Johan Geleyns (CD&V) uit Leuven.