Zondag overleed op 84-jarige leeftijd ‘Stranger’ Bob Van Staeyen. Van Staeyen (84) was lid van de Antwerpse volksgroep De Strangers. Zijn stem zal voor de fans voor altijd verbonden blijven aan de klanken van het nummer ‘Antwaarpe’. Van Staeyen was al een tijdje ernstig ziek en is enkele dagen geleden in het ziekenhuis opgenomen waar hij zaterdag overleed. Via sociale media is  opgeroepen tot een coronaproof herdenkingszangstonde voor Van Staeyen in de Antwerpse straten, de Groenplaats, de Meir en de Keyserlei. De stad opent een online rouwregister. 

Van Staeyen die sinds 1964 lid was van De Strangers was naast zanger ook af en toe als acteur te zien op televisie. Onder meer in de VTM-reeks De Strangorianen, samen met zijn collega’s. Daarnaast speelde hij ook de rol van ‘Theo’, één van de hoofdpersonages in de komische serie Benidorm.

De Strangers raakten vooral bekend omwille van hun Antwerpse volkse liedjes, op de deuntjes van diverse nationale en internationale hits. Wars van politieke correctheid laat een deel van hun repertoire zich beluisteren als een soms bijzonder scherpe aanklacht tegen het ‘establishment’. Daarbij schopten De Strangers meer dan eens flink tegen de schenen van politiek correct Vlaanderen. Onder meer met maatschappijkritische songs als ‘OCMW’, ‘Den Dopper’ en andere liedjes vertolkte het viertal vaak het ‘buikgevoel’ van een deel van Vlaanderen dat reeds sinds midden jaren 80 kritisch stond tegenover de impact van migratie. Hun carrière werd abrupt in de kiem gesmoord nadat ze, omwille van een optreden tijdens een congres van het Vlaams Blok op 24 november 1992, zijn geboycot.   
(Lees verder onder deze tweet)

Bart De Wever betuigt medeleven: “De Strangers schreven de soundtrack van mijn jeugd”

In een reactie op het overlijden reageren De Strangers verslagen. “We wisten dat het niet goed ging met Bob. Maar dat het zó snel ging gaan, had niemand zien aankomen. We zullen Bob herinneren als een toffe, rustige kerel. Een échte vriend ook. En een prima zanger. Bob had een wonderschone stem. Niet voor niets zong hij de solo in Antwaarpe.”

Het overlijden van Bob betekent meer dan waarschijnlijk het einde van De Strangers: “Er waren nog plannen om iets te doen voor onze 70ste verjaardag. Maar daar heeft niemand goesting in natuurlijk.”

Antwerps burgemeester Bart De Wever betuigde in een bericht op Twitter zijn medeleven en schrijft dat het overlijden van Bob Van Staeyen voor hem “het einde van een tijdperk” betekent en dat De Strangers “de soundtrack van mijn jeugd” schreven. 

Via Facebook is intussen een oproep gelanceerd van een aantal trouwe fans van De Strangers. Zij willen komende zaterdag om twaalf uur een zangstonde organiseren ter nagedachtenis van “den Bob”. Die zou met het nodige respect voor de coronamaatregelen plaatsvinden in de straten uit het liedje ‘Antwaarpe’. Dat zijn dus de Groenplaats, de Meir en de Keyserlei. De organisator kondigt aan hiervoor eerstdaags een verzoek bij de stad Antwerpen te zullen indienen: “Ik heb contact opgenomen met de dochter van Bob en zij meldde me zeer verheugd te zijn. Ook wil ze Bobs fans bedanken en zegt ze aanwezig te zullen zijn mits burgmeester De Wever toestemming verleent”.

Klik hier om de beelden te bekijken waar De Strangers het lied live zingen, in het stadion van Royal Football Club Antwerp. 

Voor Bob Van Staeyen

Ik weet het, er is samenscholingsverbod dus er zal tegenkanting komen op mijn voorstel maar als we…

Geplaatst door Gustaaf Romain op Zondag 15 november 2020