De actiegroep Kick Out Zwarte Piet was van plan om te protesteren op het Vrijthof in Maastricht. Hun kleine groep had echter niet gerekend op een grotere tegenmanifestatie. Al snel waren de spanningen te snijden, waardoor de Mobiele Eenheid moest ingrijpen.

De linkse manifestanten moesten daarom verhuizen naar het Mosae Forum. Volgens de Nederlandse ordediensten werden de anti-Zwarte Piet-manifestanten rustig naar een andere locatie begeleid terwijl de tegendemonstranten “Zwarte Piet” riepen. Een woordvoeder van de politie reageerde alvast aan de Nederlandse Omroepstichting. “De politie is aanwezig om een veilige setting te garanderen. Dat geldt voor zowel Kick Out Zwarte Piet als voor de tegendemonstranten als voor de mensen die er toevallig aanwezig waren,” klinkt het. De linkse organisatie Kick Out Zwarte Piet kan alvast niet lachen met de tegendemonstratie. Ze noemen het een “grote groep hooligans” die hun mening “wil beperken en ondermijnen”.