“Ik begrijp de kritiek niet goed, in september waren de regels in België het strengst van heel Europa.” Dat zegt voormalig premier Sophie Wilmès (MR) in een interview met Het Laatste Nieuws. Vlaams minister-president Jan Jambon treedt haar daarin bij. “We hebben bijna altijd de adviezen van experts gevolgd.”

Wilmès kreeg heel wat kritiek op haar laatste versoepelingen als premier, die ingingen op 23 september. Volgens velen gingen de cijfers vanaf dan opnieuw de verkeerde kant uit. “Ik begrijp de kritiek niet goed, eerlijk gezegd. De regering volgde niet alleen de Celeval, we waren zelfs nog strikter dan de experts adviseerden. In september waren de regels in België het strengst van heel Europa”, klinkt het.

Ze voegt daaraan toe dat er een ondertekend akkoord was met wetenschappers en virologen. “Na het akkoord hebben een aantal mensen zich niet solidair opgesteld. Ik wil er geen ruzie over maken, maar ik stel het wel vast.”

In een interview met De Morgen weerlegt ook Vlaams minister-president Jan Jambon de kritiek op het coronabeleid. “Ik weet dat ik alles heb gedaan om een tweede coronagolf te voorkomen”, benadrukt hij. “Achteraf is het altijd gemakkelijk. Op het moment zelf moet je de zware keuzes maken.” Volgens Jambon zijn de adviezen van experts “bijna altijd” gevolgd. “We hebben hun voorstellen soms kritisch bevraagd, maar dat lijkt me normaal.”

1 REACTIE

  1. Strenge regels uitvaardigen is gemakkelijk. Ze handhaven is een ander verhaal. Niet één van de personen in quarantaine is gecontroleerd geweest. En dat is nochtans veel gemakkelijker dan contacttracing. Twee telefoontjes per dag naar de vaste lijn volstaat. Voor gsm’s is het nog eenvoudiger.