Vlaams minister van Inburgering Bart Somers (Open Vld) ruilt het Minderhedenforum als participatieorganisatie in voor het pas opgerichte Join.Vlaanderen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws

De erkenning van het Minderhedenforum – een koepel van etnisch-culturele verenigingen – werd niet verlengd. Eerder werd al aangekondigd dat de erkenning van de organisatie niet zomaar verlengd zou worden. 

Join.Vlaanderen

“In plaats van een koepel te zijn van verenigingen, moet de participatieorganisatie bestaan uit verschillende actoren die activiteiten in beleidsparticipatie met personen van buitenlandse herkomst organiseren of ondersteunen. Dit is nodig om haar rol als vertegenwoordiger van etnisch-culturele minderheden ten volle te kunnen opnemen”, zei Somers in maart over de toekomst van het Minderhedenforum.

In de plaats daarvan komt Join.Vlaanderen, een netwerk van “universiteiten, experts en burgers”. Join.Vlaanderen organiseert onder meer ‘hackatons’ met ondernemer Hassan Al Hilou om na te denken hoe meer jongeren bereikt kunnen worden door de coronarichtlijnen “In plaats van bestaande structuren in stand te houden, wil ik aan de slag met nieuwe mensen en dingen in beweging krijgen. Join.Vlaanderen is vernieuwend, praktijk- en actiegericht”, zegt Somers.

Join.Vlaanderen pas eind september opgericht, louter met oog op erkenning door de Vlaamse overheid

In de nabije toekomst zal de inhoud meerjarenplan en een samenwerkingsakkoord tussen de Vlaamse regering en de organisatie onderhandeld worden. Daarna beslist de Vlaamse regering over de erkenning van de organisatie voor de periode 2021-2025.

Join.Vlaanderen zag pas eind september het daglicht en werd opgericht louter met het oog op erkenning door de Vlaamse overheid. “Wanneer de erkenning van JOIN.VLAANDEREN als participatieorganisatie door de Vlaamse Overheid vervalt, is ze van rechtswege ontbonden”, staat te lezen in de oprichtingsakte.

Minderhedenforum: “Onbegrijpelijke beslissing”

Directeur van het Minderhedenforum Landry Mawungu reageert verslagen. “Een onbegrijpelijke beslissing”, klinkt het. “We nemen al jaren de rol op van belangenbehartiger van de rechten van etnisch-culturele minderheden. Een constructieve, maar wel kritische en onafhankelijke stem met twintig jaar expertise. Spijtig genoeg zijn dit eigenschappen die middenveldorganisaties steeds vaker niet in dank worden afgenomen.”