Zaterdag, namen op de eerste testdag al meer dan 2,5 miljoen Slowaken deel aldus  het persagentschap Reuters.  Daarmee was op één dag tijd bijna de helft van de volledige bevolking van Slovakije getest. Die werkwijze is enigszins uniek in Europa voor een land van degelijke omvang. De resultaten worden dan ook met argusogen bekeken door andere landen. Het land telt 5,5 miljoen mensen en wil zo snel als mogelijk zoveel mogelijk testen uitvoeren. Met uitzondering van kinderen onder de 10 jaar komt iedereen in aanmerking voor deelname aan het programma.

Meer dan 40.000 medici, ondersteuningsteams van soldaten, politie, administratief personeel en vrijwilligers bemande de meer dan 5.000 verschillende locaties over het hele land om de antigeentests uit te voeren. Dat testen is overigens gratis voor de Slovaken en gebeurt op vrijwillige basis. Al is er wel een stevige stok achter de deur. De regering zal een lockdown of quarantaine opleggen aan wie niet deelneemt. 

Deelname aan tests zijn vrijwillig, maar wie weigert riskeert quarantaine

Premier Igor Matovic verontschuldigde zich dat hij met die werkwijze een zekere druk uitoefent op de Slovaken, maar achtte dat gegeven de omstandigheden gerechtvaardigd.

“Vrijheid moet samengaan met verantwoordelijkheid jegens degenen die … de zwaksten onder ons zijn, oncologiepatiënten, ouderen, mensen met andere ziekten”, zei hij op een persconferentie. Slowakije kende in het voorjaar en de zomer slechts duizenden besmettingen na snel opgelegde beperkingen.

Maar de afgelopen weken nam het aantal besmettingen toe. En in Slovakije wil men koste wat het kost vermijden dat het dezelfde weg opgaat als buurland Tsjechië, dat het hoogste sterftecijfer in twee weken van Europa heeft.

Er kwam wel kritiek van experts die twijfelen of het zinvol is als eenmalige maatregel. Ook was er kritiek dat de gebruikte antigeentests minder nauwkeurig zijn dan de laboratorium-PCR-tests. Dat zou mogelijk voor meer vals-negatieve maar ook vals-positieve resultaten zorgen. De regering plant volgend weekend een tweede testronde om gevallen op te vangen die in de eerste ronde zijn gemist of die intussen besmet zijn geraakt.

Ook de Vlaamse Regering besliste tot de aankoop van enkele miljoenen sneltesten. Die zouden in Vlaanderen vooral dienen om ingezet te worden bijvoorbeeld in Woonzorgcentra.