In Sint-Niklaas, stad van de Sint, was de voorbije dagen opschudding ontstaan. Bepaalde inwoners merkten op dat op de spandoeken dei in de winkelstraten hingen, zoals in de Stationsstraat, géén Zwarte Piet te bespeuren was. Daarom vreesden sommigen dat de stad Sint-Niklaas was gezwicht voor de toenemende druk om te breken met tradities als Zwarte Piet. Schepen Maxime Callaert, bevoegd voor Stad van de Sint, stelt gerust: “In onze officiële communicatie die de stad verspreidt staan nog altijd Zwarte Pieten.” Noodgedwongen moet ook de stad van de Sint rekening houden met een aantal beperkingen opgelegd door YouTube en Facebook.

Schepen Callaert verduidelijkt: “We willen eigenlijk niet dat de hele discussie voor of tegen Zwarte Piet in Sint-Niklaas oplaait. Het Sinterklaasfeest is een kinderfeest waar kinderen van moeten kunnen genieten. We willen dus niet dat de sfeer verpest raakt door discussies. Vanuit de twee richtingen, wel te verstaan. Zowel vanuit een extreemlinkse kant die zegt dat Zwarte Pieten in alle kleuren van de regenboog moeten zijn. Alsook van de andere kant die vinden dat ze pekzwart moeten zijn, met rode lippen, gouden oorbellen en een witte kraag.”

Callaert benadrukt dat er in de stadscommunicatie “nog altijd een échte Zwarte Piet” staat. Maar is de keuze voor een verminderde aanwezigheid dan geen stellingname? Callaert vindt van niet: “We willen net proberen te vermijden dat die discussie hier opkomt. Dat verpest het feest voor de kinderen. Maar Zwarte Piet staat nog steeds in onze spelboekjes, in de programmatie en in de officiële stadscommunicatie”.

Diverse inwoners van Sint-Niklaas betreuren desalniettemin dat Zwarte Piet minder zichtbaar is in het straatbeeld. Opmerkzame inwoners merkten op dat aan de ramen van het Huis van de Sint, dit jaar géén Zwarte Piet te zien is. Het tweede raam van links afgeplakt lijkt.

Geen Zwarte Piet meer aan het Huis van de Sint?

SCEPTR zocht een en ander uit op basis van enkele foto’s van het Huis van de Sint die circuleren op het internet. Daaruit blijkt dat de voorbije jaren op de uiterst linkse raam steevast een Zwarte Piet afbeelding staat. Die ontbreekt dit jaar en is vervangen door een foto van een massa volk op de Grote Markt en een mijter van de Sint. De tweede raam van links lijkt te zijn afgeplakt, maar dat is ook het geval op foto’s in het verleden.

Schepen Callaert is formeel. “Het gaat in geen geval om een doelbewuste actie,” klinkt het. “Elk jaar gebruiken wij andere foto’s voor de aankleding. Zoals je duidelijk kan zien, zijn het 4 verschillende foto’s in vergelijking met vorig jaar. Daar moet men echt geen Zwarte pietenhysterie achter zoeken.”    

De schepen heeft tot slot nog een niet mis te verstane boodschap voor eenieder die zou twijfelt aan de intenties van het stadsbestuur: “Wij doen als stad elk jaar ons best om een zo goed als mogelijke Sint-editie op poten te zetten. Inhoudelijk steeds afgestemd op dé erfgoedvereniging van Sinterklaas: het Sint-Nicolaasgenootschap. Omwille van de zeer strenge richtlijnen van Youtube en Facebook zijn we inderdaad genoodzaakt om het dit jaar misschien iets anders dan anders aan te pakken. Op die manier kan, tijdens moeilijke en eenzame coronatijden, gans Vlaanderen toch meegenieten van het Sintgebeuren. Hetgeen ik ook onze plicht vind als de woonplaats van Sinterklaas in Vlaanderen.”