De leider van de Scottish National Party (SNP) en premier van Schotland, Nicola Sturgeon, wil in 2021 opnieuw een referendum houden voor Schotse onafhankelijkheid. Ze hoopt de stemming kort na de verkiezingen in mei te houden.

Op 18 september 2014 trokken de Schotten naar de stembureaus om te bepalen of ze bij het Verenigd Koninkrijk bleven of onafhankelijk werden. Het referendum kende toen een opkomst van 84,6 procent. 55,3 procent stemde tegen onafhankelijkheid. Maar wanneer in 2016 werd gestemd over de Brexit kwamen opnieuw veel stemmen op die onafhankelijk van Schotland eisten. Niet lang na de overwinning van de Brexit-party liet de Schotse regering weten opnieuw te willen stemmen over eventuele onafhankelijkheid.

Premier van Groot Britainie, Boris Johnson, is echter tegen een nieuw referendum. In het begin van dit jaar schreef hij nog een brief naar de Schotse premier dat een tweede referendum uitgesloten was. “Ik heb vandaag geschreven naar Nicola Sturgeon”, schreef Johnson in januari op Twitter. “De mensen van Schotland hebben duidelijk gestemd om ons Verenigd Koninkrijk bijeen te houden, een resultaat dat zowel door de Britse als Schotse regering belooft is om gerespecteerd te worden. Laten we van 2020 een jaar van groei en kansen maken voor het gehele Verenigd Koninkrijk.”

(Lees verder onder de tweet)

 “Schotland moet de keuze krijgen om te kiezen of het onafhankelijk wil worden. Liever in de beginperiode van de nieuwe regering dan aan het einde van die termijn”, klinkt het bij Sturgeon. Een officieel referendum moet in principe worden goedgekeurd door Johnson, maar hij liet dus weten dit niet te willen doen. Maar hoogstwaarschijnlijk zal hij er niet omheen kunnen indien de Scottish National Party een verkiezingsoverwinning haalt in mei.