Schotland verbiedt het geven van een ‘pedagogische tik’ aan kinderen. Daarbij zijn ze de eerste in het Verenigd Koninkrijk die het geven van een ‘tik’ verbieden bij wet. Momenteel zijn er nog vier landen in Europa die deze straf toelaten. Het Verenigd Koninkrijk (uitgezonderd Schotland), België, Italië en Tsjechië.

“Het ouderlijk gezag moet worden uitgeoefend zonder fysiek of psychologisch geweld”, verscheen 40 jaar geleden voor het eerst in een Burgerlijk Wetboek. Zweden verankerde als eerste het verbod op de ‘pedagogische tik’ in zijn wetboek. Decennia later zijn nog slechts vier landen waar het geven van de ‘tik’ nog niet bij wet verboden is. Maar Schotland zet zich nu af van het Verenigd Koninkrijk en verbiedt de straf. Wales volgt vermoedelijk in 2022.

De Schotse minister van Kinderzaken Maree Todd wil zich afzetten van de bepalingen die zijn opgenomen in de Kinderwet van 2004. Waarin staat dat het geven van een tik toegestaan is als het om een redelijke straf gaat. Het begrip redelijke straf wordt in ieder geval apart bekeken. “Deze ouderwetse verdediging heeft geen plaats in het moderne Schotland”, klinkt het bij Todd. “Het is nooit redelijk een kind te slaan. Ik ben heel blij dat Schotland de eerste regio in Groot-Brittannië is waar wettelijk is vastgelegd dat kinderen, zonder uitzonderingen, dezelfde bescherming hebben tegen geweld als volwassenen.”