De Russische regering dreigt ermee YouTube te blokkeren. Het Kremlin beschuldigt het populaire medium YouTube namelijk van censuur. Andere Amerikaanse sociale mediaplatformen zouden ook wel eens geblokkeerd kunnen worden.

Een nieuw wetsontwerp moet het mogelijk maken voor de overheid om platformen te identificeren die inhoud belemmeren of limiteren die de Russische overheid wil posten. De Federale Dienst voor de Supervisie van Communicatie, IT en Massamedia, Roskomnadzor, kan dan kiezen om een platform gedeeltelijk of volledig te blokkeren.

Het wetsvoorstel viseert voornamelijk YouTube, Facebook en Twitter wegens “censuur van accounts die worden beheerd door Russische staatspersagentschappen, zoals RIA Novosti en Crimea 24”. Facebook en Twitter zijn namelijk begonnen om staatsgeaffilieerde accounts te labelen, enkele maanden nadat YouTube dit ook is beginnen doen.

Het Kremlin vindt dat de regering zich moet kunnen verdedigen en het volk moet kunnen beschermen tegen “discriminatie van Russische inhoud”. Woordvoerder Dimitri Peskov beweert dat “discriminerende acties tegen Russische gebruikers van deze diensten zeker en vast plaatsvinden.”

Wet van 2015 niet gerespecteerd

Dit is eigenlijk al de volgende stap die Rusland wil zetten tegen de mediabedrijven. Facebook en Twitter krijgen al vaak boetes omdat ze een wet van 2015 niet respecteren. Die wet zegt dat Russische data op Russische servers moet worden opgeslagen, niet op Amerikaanse, wegens bezorgdheden over de privacy. LinkedIn werd in 2016 zelfs geblokkeerd omdat de wet niet gerespecteerd werd. Rusland maakt zich al een tijdje zorgen dat het internet wordt misbruikt door buitenlandse instellingen om de interne politiek te beïnvloeden.

Die situatie is vergelijkbaar met wat Trump heeft gedaan met bijvoorbeeld TikTok. President Donald Trump maakte zich namelijk zorgen dat de Chinese applicatie Amerikaanse data zou kunnen doorspelen aan de Chinese overheid. Daarom wilde hij ook niet langer dat de persoonlijke gegevens van de Amerikanen werden opgeslagen op servers in China.