Volgens Europees commissaris en voormalig vicepremier Didier Reynders (MR) moet ons land na 2025 twee kerncentrales openhouden. De strijd tegen de klimaatopwarming primeert voor hem op het debat over kernenergie.

Volgens het federale regeerakkoord wordt de kernuitstap in 2025 een feit. In november 2021 is er echter wel een evaluatie voorzien. Als daaruit zou blijken dat er problemen dreigen met de bevoorrading of de elektriciteitsprijs, kan de regering alsnog beslissen om twee kerncentrales langer open te houden.

De kans dat België in 2025 volledig uit de kernenergie stapt, is volgens Didier Reynders “drie op de tien”. Dat heeft hij gezegd bij RTL-TVi.

“Ik heb Jean-Pascal Van Ypersele ontmoet tijdens de regeringsvorming. Het viel me op dat hij toen zei dat het beter is om nog een tijdje nucleaire capaciteit te behouden om zo de klimaatambities te helpen realiseren. De Belgische en Europese klimaatambities gaan voor mij voor op het debat pro of contra kernenergie”, klinkt het.