De Nederlandse regering bespreekt momenteel met de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) de mogelijkheden voor heropening. Er zouden plannen op tafel liggen om een proef te doen met 25 restaurants. Dat melden de NOS en RTL Nieuws. 

In Nederland zijn alle cafés en restaurants intussen bijna een maand dicht. En dat leidde bij onze Noorderburen, net zoals bij ons tot heel wat protest en vooral ook menselijk leed. 

Het aandeel van de gehele horeca in het totaalaantal besmettingen zou zo’n 20 procent bedragen. Maar, volgens Nederlandse cijfers zouden restaurants slechts verantwoordelijk zijn voor zo’n 5 procent.

De maatregelen zouden in elk geval tot half december duren. De Nederlandse horeca hoopt alsnog om voor het einde van het jaar opnieuw open te kunnen.

Het Nederlandse Outbreak Managment Team had de regering geadviseerd te onderzoeken hoe restaurants open kunnen gaan. Er zou wellicht een maximum van vier personen per tafel gelden. Daarnaast zouden er ook voorwaarden zijn rond goede ventilatie, kuchschermen, mondmaskers en afspraken over alcohol en sluitingstijden.