Rechtbankvoorzitter Luc Hennart reageert streng op de agente die vorige week werd aangevallen in Brussel. De agente zei in een interview dat de straffeloosheid haar frustreert, aangezien de dader van het geweld al snel werd vrijgelaten. “Ze zou niet mogen reageren zoals een gewone burger, ze is een professional”, aldus Hennart. Volgens hem is er geen straffeloosheid en treft de politie soms ook zelf schuld.

Vorige week werd de agente tijdens een corona-controle in het Brusselse Sint-Joost aangevallen door een illegaal. De man probeerde de agente te wurgen en haar wapen af te nemen, wat ook bijna lukte. “Hij zei letterlijk dat hij mijn keel wilde doorsnijden”, aldus de vrouw in een interview met RTL.

De man werd opgepakt en ter beschikking gesteld van het parket, maar werd al snel opnieuw vrijgelaten. “Je aanvaller zonder straf weer vrij zien komen, dat steekt”, aldus de agente. Vooral die straffeloosheid frustreert de agente en lijkt er ook voor te zorgen dat het geweld toeneemt. “Zulke feiten komen tegenwoordig constant voor”, stelt de agente. “Mensen hebben geen schrik meer van een politie-uniform. Integendeel, zoiets werkt als een rode lap op een stier.”

Geen straffeloosheid?

Maar die uitspraken over zogenaamde straffeloosheid worden haar niet door iedereen in dank afgenomen Rechtbankvoorzitter Luc Hennart vindt dat de agente dergelijke uitspraken niet kan doen. “Het is niet omdat een verdachte vrijgelaten wordt dat hij later geen straf krijgt”, aldus Hennart. “Daar beslissen de procureur des Konings en eventueel een onderzoeksrechter over. In de pers verklaren dat er straffeloosheid heerst, klopt dus gewoon niet. Ze zou niet mogen reageren zoals een gewone burger, ze is een professional.”

Hij is ook streng voor de politie in het algemeen, die volgens hem niet altijd goed optreedt. “Ik zeg dit met het grootste respect, want ik heb vroeger zelf nog bij de rijkswacht en de politie gewerkt. Vanuit mijn oogpunt wordt er niet altijd even handig gereageerd op een situatie. Geweld mag niet met geweld beantwoord worden. Natuurlijk zullen heel wat mensen vinden dat ik makkelijk praten heb, maar een goede opleiding vormt een cruciaal element.”