In Nederland heeft een lid van de socialistische partij PVDA zichzelf de woede van een heleboel fans van Annie M.G. Schmidt op de hals gehaald. Ze pleitte er namelijk voor om, naast de boeken van Zwarte Piet, gelijk ook de boeken van ‘Jip en Janneke’ uit de bibliotheken te laten verwijderen. Dat meldt ‘De Telegraaf’.

Volgens de sociaal-democrate Julie D’hondt zijn de populaire personages van Annie M. G. Schmidt ’ouderwets’ en ’stereotype bevestigend’. Ze deed de uitspraken in een debat in de Provinciale Staten naar aanleiding van het verwijderen van kinderboeken met Zwarte Piet uit openbare bibliotheken.

D’Hondt zei zich voor te kunnen stellen dat ook de Jip en Janneke-serie uit de collecties verdwijnt. ,,Jip en Janneke kunnen gewoon echt niet meer”, klonk het bij de PvdA’ster.

,,Ouderwets en stereotype bevestigend in de rol van man en vrouw. Ik kan me dus voorstellen dat ook Jip en Janneke uit de collectie verdwijnen, of misschien is dat al gebeurd. Ik wil maar zeggen: de maatschappij verandert voortdurend en sommige literatuur moet geplaatst worden in de context van de tijd waarin het gemaakt is. En dat is wel wat veel gevraagd voor kinderen op de basisschool.”

Jip en Janneke, zijn voor veel Nederlanders al even iconisch als hun bedenkster, Annie M.G. Schmidt zelf. Dat leverde al snel een heleboel bijzonder scherpe reacties op.

“Eerst verwijdert totalitair links onze dierbare Zwarte Piet uit de bibliotheken. Nu wil de PvdA ook Jip en Janneke op de brandstapel”, klonk het bij een PVV parlementslid.

Zelf zei Julie d’Hondt ontdaan te zijn door alle commotie. Ze probeerde nog bij te sturen, maar de manier waarop ze dat probeerde was niet erg handig.  

“Ik ben dol op Annie M.G. Schmidt en ik dring ook helemaal niet aan op verwijdering van Jip en Janneke uit de bibliotheek. Ik beweer dat ik persoonlijk die boeken ouderwets vind en dat ik mij kan voorstellen als ze uit de collectie zouden verdwijnen. Ik roep niet op tot censuur. Voor mijn mening schaam ik mij niet en ik neem ook niks terug.”

“Ik begrijp werkelijk niet waarom dit zo gevoelig ligt. Het is bovendien al een stokoud verhaal. Al jaren geleden was er kritiek op de stereotype karakters.”

Collega’s in de Provinciale Staten namen D’Hondt in bescherming. Zelfs een lid van de rechtse partij FvD, Yael Potjer, deed op Twitter een oproep: “In mijn ogen is dit een hele vreemde mening, maar wel een die ze gewoon mag hebben. Als je het er niet mee eens bent, kun je er inhoudelijk op ingaan, maar laat haar persoonlijk met rust!”