De meeste coronavaccins zullen pas in het tweede en derde kwartaal van 2021 ons land bereiken. Dat zegt premier Alexander De Croo (Open VLD) in De zevende dag. “We zullen nog een relatief lange periode redelijk voorzichtig moeten zijn”, klinkt het.

De Croo zegt dat er wel degelijk licht is aan het einde van de tunnel. “Want het Europese systeem heeft goed gewerkt: 25 miljoen dosissen voor ons land zijn gegarandeerd, we hebben via de Europese Unie op vier vaccins ingetekend nu.”

“Als de eerste dosissen van een coronavaccin eind december in ons land geraken, dan betekent dat niet dat we binnen de maand de eerste mensen kunnen vaccineren. De grote bulk zal voor het tweede en derde kwartaal van 2021 zijn. Dat betekent dat we nog een relatief lange periode redelijk voorzichtig zullen moeten zijn”, benadrukt de eerste minister. “We moeten er ons bewust van zijn dat we niet snel terug naar het normale leven kunnen.”

Voor De Croo is het duidelijk wie er als eerste gevaccineerd kan worden. “Eerst de mensen die in de zorgsector werken, omdat zij blootgesteld worden aan het virus, en omdat we hen nodig hebben om te zorgen voor andere mensen. Daarna is het aan de 65-plussers en kwetsbare mensen”, besluit hij.