Premier Alexander De Croo (Open Vld) zei vanmorgen in De Zevende Dag dat de kans wel degelijk bestaat dat er ook na 2025 nog Belgische kerncentrales in gebruik zullen zijn. Bij regeringspartij Groen was de voorbije dagen een heel ander geluid te horen. Zij zeiden stellig dat de kerncentrales wel degelijk allemaal zouden sluiten. 

Heel wat onduidelijkheid over het energie-dossier en de eventuele sluiting van de kerncentrales dus. Eerder deze week zei minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) in Terzake dat ons land op korte termijn zou overstappen van kernenergie op gas. Ze kreeg daarvoor heel wat kritiek omdat gascentrales CO2-vervuilender zijn, energie duurder zal worden en bovendien de bevoorradingszekerheid van energie daarmee in het gevaar zou komen. Groen-voorzitster Meyrem Almaci sprak nadien haar steun uit voor minister Van der Straeten en de kernuitstap. 

Maar Groen lijkt ook binnen de regering niet veel bondgenoten te hebben voor die volledige kernuitstap. Althans volgens Bart De Wever, die zei dat bijna alle huidige regeringspartijen tijdens de onderhandelingen enkele maanden geleden akkoord waren om de kerncentrales langer open te houden. Hij bood hen nu dan ook een wisselmeerderheid aan om de kerncentrales alsnog gewoon open te houden.

Vandaag reageerde premier Alexander De Croo (Open Vld) op dat aanbod van De Wever. Hij vindt het onderwerp “economisch te belangrijk om mee te gaan in zo’n politiek opbod” maar de premier was wel opvallend genuanceerder over een eventuele kernuitstap dan Groen. Zo zei hij onder meer dat die uitstap “haalbaar en betaalbaar” moet zijn, anders zullen er wel degelijk kerncentrales open blijven.

Anker Lieven Verstraete reageert merkbaar verrast door het antwoord van De Croo, en vraagt hem om dat nog eens te bevestigen. “Maar natuurlijk”, aldus De Croo. “Mocht blijken dat er een probleem is met bevoorradingszekerheid, en dat is een terechte bezorgdheid, dan kan men tot 2GW langer openhouden.” Dit betekent in de praktijk dat de twee jongste kerncentrales in dat geval open zouden blijven.