Na het geweld op Brusselse agenten dit weekend, roept politievakbond NSPV zijn leden op om geen boetes meer te schrijven. Zaterdag raakten in Brussel drie agenten gewond nadat ze werden aangevallen door een groep allochtone jongeren. In Schaarbeek viel een illegaal zonder mondmasker een agente aan.

Politievakbond NSPV vertegenwoordigt 18.000 agenten in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. De vakbond roept hen nu op om geen processen-verbaal meer te schrijven. “Er is veel woede”, zegt voorzitter Carlo Medo aan Het Laatste Nieuws“Aan de ene kant is er de agressie waar politiemensen dit weekend opnieuw slachtoffer van zijn geworden. Dat raakt alle collega’s, of ze nu in Brussel werken of niet. Daarnaast voelen onze mensen zich nauwelijks gewaardeerd door de politiek.”

“Maar de onvrede broeit al langer”, klinkt het. De vakbond vindt het niet eerlijk dat politiemensen geen recht hebben op een coronapremie. “Er is geen regeling voorzien voor politiemannen en -vrouwen wiens kinderen niet meer naar school of naar de opvang kunnen. Ook de beloofde herziening van de lonen, op 1 januari 2020, is er niet gekomen. We zijn intussen een jaar verder… Blijkbaar vinden politici ons dan toch niet zo essentieel. Wel, dan is het ook niet essentieel dat we processen-verbaal opstellen.”