In Zeebrugge zijn bij een grote politieactie dinsdagavond 16 illegale transitmigranten opgepakt. Dat meldt Het Laatste nieuws. De politieactie kwam er nadat Zeebrugge geteisterd werd door een inbraakgolf en buurtbewoners ermee dreigden het heft in eigen handen te nemen tegen de criminaliteit van de transitmigranten. 

Twee weekends geleden werden in één weekend tijd minstens 7 inbraken gepleegd in Zeebrugge. Het was de spreekwoordelijke druppel voor vele Zeebruggelingen, die de jarenlange overlast en criminaliteit van zogenaamde transitmigranten beu zijn. Het zijn illegale migranten die geen asiel willen aanvragen in ons land en willen doorreizen naar Groot-Brittannië. In de praktijk stranden ze vaak in onze kustgemeentes, zoals dus Zeebrugge. 

De inwoners van Zeebrugge kondigden aan met een burgerpatrouille te starten omdat de politie volgens hen niet genoeg doet/deed tegen de transitmigranten. Korpschef Dirk Van Nuffel verwees op zijn buurt naar het federale migratiebeleid dat agenten in de praktijk dwingt transitmigranten gewoon los te laten. Vrijdag zakten minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) af naar Zeebrugge om de problematiek te bespreken. 

Dinsdagavond hield de politie van Zeebrugge dan toch een grote actie tegen de transitmigranten. De haven van Zeebrugge en enkele andere gebruikelijke schuilplaatsen voor transitmigranten werden uitgekamd, met resultaat. Uiteindelijk werden tijdens de politiactie 16 illegale transitmigranten opgepakt. Burgemeester Dirk De fauw (CD&V) toonde zich tevreden en kondigt meer acties aan. 

“Dergelijke acties zoals dinsdagavond zullen zeker herhaald worden”, geeft de burgemeester nog mee. “Enerzijds om de panden waar transmigranten verblijven te kunnen afsluiten, maar ook om op basis van vingerafdrukken te controleren of de transmigranten kunnen gelinkt worden aan strafbare feiten.”

Of de opgepakte transitmigranten inmiddels weer werden vrijgelaten, is niet duidelijk.