De politie van Jette heeft het toezicht verhoogd in de wijk Essegem. Aanleiding van deze maatregel zijn de twee recentelijke aanvallen van ‘jongeren’ op de politie. “Dit is geen probleem van Essegem, maar een maatschappelijk probleem”, reageert burgemeester Hervé Doyen (CDH) in Bruzz.

Volgens Ilse Verbeke, verantwoordelijke van het Vlaamse gemeenschapscentrum Essegem, is de wijk ‘vergeten’ aangezien ze afgelegen ligt van andere delen van Jette. “Mijn zicht is beperkt, want wij zitten wel in de wijk Essegem, maar het is een heel gespleten wijk”, klinkt het. “Wij zitten een paar honderd meter verderop aan de Leopold I-straat, in een residentiële woonwijk. Maar in Jules Lahayestraat kom je in heel geïsoleerd stukje Brussel.”

“Zowel van politie als bewoners horen we dat daar veel drugs worden gedeald”, gaat Verbeke verder. “Het is er ook geschikt voor met al die kleine straten die doodlopen, niemand passeert er die er niet moet zijn. En het is ook wel gewoon een erg dichtbevolkte wijk met veel kinderen, en geen kinderopvang of scholen. Er zijn twee scholen maar die zitten meer in ons stuk van de wijk. Voor een deel is dit dus een verhaal van stadsaanleg.”

Ook de burgemeester van Jette Hervé Doyen (CDH) merkt dat er net als in vele ander Brusselse wijken een grote problematiek heerst in de wijk Essegem. “Dat is geen probleem specifiek voor de Essegemwijk, maar een maatschappelijk probleem”, zegt hij. “Ze plegen vandalisme, of gaan drugs dealen, en ondervinden daar geen juridische gevolgen van. Ik pleit voor meer middelen voor justitie. Als een 18-jarige bij de politie al voor 12 feiten bekendstaat en die nog altijd geen rechter heeft gezien, loopt er iets mis. Als die op 14 of 15 jaar begint te spijbelen en dingen te mispeuteren, moet er meteen ingegrepen worden.”