De politie van Nieuw-Zeeland presenteerde vandaag een nieuw uniform met hoofddoek dat moslimvrouwen moet aanmoedigen agent te worden. “Het is fantastisch dat de politie rekening houdt met mijn religie en cultuur”, aldus Zeena Ali, die poseerde met het hoofddoek-uniform en de eerste vrouw is die het uniform dagelijks zal dragen in Nieuw-Zeeland. 

In enkele landen werden de hoofddoek de voorbije jaren al toegevoegd aan de officiële uniformen van de politie, zoals in Groot-Brittannië en Schotland. Nu voegt Nieuw-Zeeland zichzelf dus toe aan dat lijstje. Ze begonnen in 2018 met het ontwerpen van het hoofddoek-uniform nadat enkele agenten op bezoek waren geweest in middelbare scholen en daar te horen kregen dat het dragen van een hoofddoek een vereiste zou zijn om agente te worden. 

Ook voor Zeena Ali was respect voor haar religie belangrijk in haar keuze om agente te worden. Zo mocht ze tijdens haar trainingen zwemmen met lange mouwen en kreeg ze steeds halalmaaltijden. Ook het dragen van een hoofddoek is voor haar belangrijk. “Het is fantastisch dat de politie zoveel moeite deed om een hoofddoek te ontwikkelen dat niet alleen voldoet aan de vereisten rond veiligheid en gezondheid, maar ook rekening houdt met mijn persoonlijke noden”, aldus Ali.