De Antwerpse politie moest dinsdagavond twee grote joodse feesten stilleggen. In totaal waren er net geen 100 personen aanwezig. Volgens de kranten De Standaard en Het Nieuwsblad ging het om een bar mitswa en een joods trouwfeest. De bar mitswa, die dinsdagavond rond 20 uur is stilgelegd vond plaats in een zaal aan de Isabellalei. Zowel Hans Knoop, van het Forum der Joodse Organisaties als N-VA Kamerlid Michael Freilich die zelf behoort tot de Antwerpse joodse gemeenschap reageren afkeurend. “Iedereen is gelijk voor de wet en de volksgezondheid primeert. Ook in de Joodse wetgeving is dat heel duidelijk,” laat Freilich aan SCEPTR weten.

Volgens politiewoordvoerder Wouter Bruyns bevonden zich 57 mensen op het bar mitswa feest en was er ook in eten en drank voorzien. Enkelaanwezigen verstopten zich in dozen, in een poging om aan de politie te ontkomen. Alle meerderjarigen zijn geïdentificeerd. Er is ook een persoon aangetroffen die illegaal in het land verbleef.

 

Nog diezelfde avond kwam er opnieuw een melding dat in de Van Lerius straat een bruiloftsfeest aan de gang was. “Feestvierders die politie zagen aankomen, sloten onmiddellijk de deuren. De politiediensten is eerst de toegang geweigerd en moesten een deur forceren en over een muur klauteren om de zaal te kunnen betreden”, zegt Bruyns.

Michael Freilich (N-VA): “Iedereen gelijk voor de wet en volksgezondheid primeert, ook in de Joodse wetgeving is dat duidelijk”

Hier zijn 42 mensen geïdentificeerd. Negen daarvan probeerden zich te verstoppen op de toiletten. Iedereen kreeg  bevel de plaats te verlaten. In beide gevallen is door de Antwerpse politie een proces-verbaal opgesteld met het oog op de onmiddellijke dagvaarding voor alle meerderjarige aanwezigen. De tijd van minnelijke schikkingen is voorbij sinds begin november. 

Het Forum der Joodse Organisaties (FJO) betreurt de gebeurtenissen veroordeelt dan ook sterk dergelijke bijeenkomsten. “Het is in ieders belang om de coronamaatregelen strikt na te leven”, aldus woordvoerder Hans Knoop. “Maar helaas vinden zo’n gebeurtenissen nog steeds te veel plaats. Niet enkel in de Joodse gemeenschap maar in heel België”, besluit hij.

Ook Antwerps Kamerlid Michael Freilich (N-VA) reageert afkeurend: “Ik ben bezorgd dat mensen dergelijke feestjes blijven organiseren tegen alle  regels in. Of dat nu gebeurt in Molenbeek, Antwerpen of Brasschaat, het is iets dat we steeds moeten afkeuren. Uiteraard ben ik persoonlijk bedroefd dat het vandaag net uit deze hoek komt. Maar op zich speelt dat geen rol in de afkeuring. Iedereen is gelijk voor de wet en de volksgezondheid primeert. Ook in de Joodse wetgeving is dat heel duidelijk.”

New York: 7.000 personen op bruiloft van Satmer-gemeenschap

Twee weken geleden onthulde de Amerikaanse krant New York Times nog beelden van een joodse bruiloft waarop te zien was hoe zevenduizend mensen samen feest vierden. Dat leidde alvast tot boetes van 15.000 dollar.

De bruiloft in New-York, op 8 november, was georganiseerd door de leiders van de Satmer-gemeenschap. Zij behoren tot het chassidische judaïsme “een strekking binnen de ultraorthodoxe gemeenschap, die autonomie hoog in het vaandel draagt en die zich ergeren aan overheidsbeperkingen zoals het dragen van een masker en in achtnemen van sociale afstand”, zo schreef de New York Times gisteren nog. Ook een van de feesten in Antwerpen zou in een ruimte van de  Satmer-gemeenschap hebben plaatsgevonden.