Vandaag stonden voor het eerst terug asielzoekers aan te schuiven aan de asielloketten aan het Klein Kasteeltje in Brussel. Voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken reageerde afkeurend op Twitter en ontketende zo een Twitter-rel met huidig staatssecretaris Sammy Mahdi.Toeter gerust verder”, reageerde die laatste. 

Enkele maanden geleden werden de loketten van de Dienst Vreemdelingenzaken gesloten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Aan die loketten staan vaak immers tientallen of zelfs honderden asielzoekers aan te schuiven, wat uiteraard ingaat tegen de richtlijnen van social distancing. Asielzoekers moesten voortaan eerst een afspraak maken alvorens naar de asielloketten te komen.

Enkele ngo’s spanden een rechtszaak aan tegen de Belgische staat omdat ons land volgens hen de internationale rechtsregels zou schenden door asielzoekers niet onmiddellijk hun recht op opvang te bieden. De ngo’s kregen van een Brusselse rechtbank gelijk en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) zei niet in beroep te zullen gaan tegen die beslissing. Daardoor gingen vandaag de asielloketten gewoon weer open.

Opnieuw lange wachtrij asielzoekers

Onze redactie kreeg beelden toegestuurd van een lange rij wachtende asielzoekers aan de loketten. Ook Theo Francken was daar vanmiddag al van op de hoogte en reageerde op Twitter. In coronatijden terug in de rij aanschuiven. 200-tal stond er vanochtend om 8u30 aan het Klein Kasteeltje. Heel het land in lockdown en asielloket terug vrij open. Treffender voor Paarsgroen beleid kan niet”, aldus Francken. 

Al snel diende staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Sammy Mahdi Theo Francken van antwoord en verweet hem vooral veel te “toeteren”. Iets later deelde hij ook een foto met daarop beelden van wachtrijen asielzoekers, voor de coronacrisis en vandaag. “Vroeger vs nu”, waarmee hij wilde duidelijk maken dat er vandaag veel minder asielzoekers stonden aan te schuiven dan voor zijn ambtstermijn. “Toeteren doen we later wel.” 

“Heel Europa is in lockdown, Corona heeft de migratie gedecimeerd en u pakt uit met – voor het eerst in maanden – nieuwe wachtrijen aan uw asielloket”, reageerde Francken op zijn beurt. “Echt iets om fier op te zijn. Over getoeter gesproken.”

Vandaag dienden 197 asielzoekers een asielaanvraag in aan de loketten in Brussel. Dat stelt het kabinet van Sammy Mahdi op vraag van onze redactie. Ze benadrukken wel dat het begin van de week altijd drukkere dagen zijn en dat de maandelijkse cijfers onder staatssecretaris Sammy Mahdi niet hoger liggen dan onder zijn voorgangers. 

3 REACTIES

  1. Terwijl Vlaamse protesten tegen allochtoon geweld(Kortijk, Puurs) en de islamoproepen van het stadhuis(Mechelen) hardhandig uit het straatbeeld worden verwijderd omwille van corona, moet je toch een middel vinden om het virus zich te laten verspreiden.
    Belgie een rechtstaat ? Een activistische rechter kan de ganse bevolking dwingen om nog meer immigratie, noch meer allochtoon geweld ? Ja dus, Theo hoog tijd dat dit onmogelijk wordt gemaakt(Reynders of geen Reynders).

  2. Heb zonet op een ander medium een aantal foto’s van de wachtrijen gezien. GEEN mondmaskers. Wil Quickie hierdoor aantonen dat er andere maatregelen zijn voor immigranten dan voor autochtonen ? Heb zondag wel horen zeggen dat men onverbiddelijk ging optreden tegen diegenen die zich niet aan de maatregelen hielden.

    PS : wanneer de moderator ?

  3. Was het daarom dat er bij deze lockdown geen kilometerbeperking voor de onnodige verplaatsingen werd ingevoerd? Anders zijn die strijdlustige invaders wel heel erg ver van huis tijdens hun onnodige verplaatsing.
    In heel Europa raken steeds meer mensen in de miserie, stijgen de werkloosheidscijfers, worden burgers zwaar gestraft wanneer ze buiten durven komen, …. en toch blijven de linkse politici mensen uit verre landen verwelkomen. Tja, nieuw kiesvee om hun rangen op te vullen nadat die werden uitgedund door het Vlaams Belang.