De voorbije twee dagen zijn meer dan 1.600 migranten vanuit Afrika aangekomen op de Spaanse Canarische eilanden. Dat meldt persagentschap AP News. De route van Afrika naar Europa via de Canarische eilanden wordt alsmaar populairder. 

In het recente verleden liepen zowat alle migratieroutes in Afrika naar het noorden van Afrika, van waaruit de migranten met bootjes of met behulp van ngo-schepen over de Middellandse Zee probeerden Italië of Malta te bereiken. Omdat Italië en Malta alsmaar meer weigerachtig staan tegenover die illegale migratiestromen, worden door de migranten en mensensmokkelaars alternatieven gezocht.

Eén van die alternatieven is dus de route via het westen van Afrika naar de Canarische eilanden, een autonome regio van Spanje ten westen van het Afrikaanse continent en dus officieel lid van de Europese Unie. Het afgelopen weekend kwamen zo maar liefst 1.600 Afrikaanse illegale migranten aan op de Canarische eilanden, afgelopen nacht ging het om een recordaantal van 900 illegale migranten in enkele uren tijd. 

In 2020 maakten al 11.000 Afrikaanse migranten illegaal de oversteek naar de Canarische eilanden, een forse stijging ten opzichte van de jaren voordien waarin het telkens om enkele honderden migranten ging. Maar daardoor stijgt ook het aantal doden op zee, want de route is bijzonder gevaarlijk aangezien de Atlantische Oceaan een stuk woeliger is dan de Middellandse Zee. Dit jaar stierven al meer dan 600 migranten tijdens hun tocht over de Atlantische Oceaan. 

Voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) reageerde op Twitter op de recordcijfers. 900 bootmigranten op 1 nacht. Steeds meer illegale migratie via de Canarische eilanden. Vroeger populaire illegale migratieroute maar viel stil, nu terug enorm in trek bij mensensmokkelaars. Australisch model. Stop illegale migratie!”, aldus Francken.