De Oostenrijkse regering wil terroristen na hun gevangenisstraf in de cel houden zolang ze geen afstand nemen van hun radicale ideeën. Er liggen verschillende plannen op tafel om terroristische aanslagen zoals die van vorige week te vermijden.

Afgelopen weken vonden opnieuw heel wat terroristische aanslagen plaats op het Europese grondgebied. Frankrijk werd verschillende keren getroffen door islamitische terreuraanslagen, maar ook in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen vond een bloedige aanslag plaats. Oostenrijk wil daarom nu een reeks maatregelen nemen om dergelijke aanslagen in de toekomst te voorkomen.

Eén van die geplande maatregelen is het preventief in de cel houden van terroristen. In de praktijk zou dat betekenen dat mensen die veroordeeld zijn voor terrorisme na het uitzitten van hun straf de gevangenis niet mogen verlaten als blijkt dat ze nog steeds dezelfde extremistische opvattingen hebben. “Als psychisch gestoorde criminelen levenslang kunnen worden opgesloten omdat ze een gevaar vormen, kunnen ook terroristen voor het leven worden opgesloten”, aldus kanselier Sebastian Kurz op een persconferentie.

Daarnaast pleit Kurz, net als Macron, voor een hervorming van de Schengenzone. Binnen die Schengenzone geldt vrij verkeer van personen waardoor landen hun binnengrenzen eigenlijk niet mogen controleren, maar daar willen Macron en Kurz een einde aan maken. Frankrijk kondigde al aan haar grenscontroles te verscherpen en ook Oostenrijk wil dat gaan doen.