De regering van Oostenrijk erkent dat er ernstige fouten zijn gemaakt in de aanloop naar de barbaarse terreuraanslag in Wenen. Buurland Slowakije had gewaarschuwd dat de aanslagpleger probeerde munitie te kopen. Daarnaast zijn vier van de zestien verdachten die inmiddels gearresteerd zijn al eerder veroordeeld voor terroristische vergrijpen. Dat schrijft de Nederlandse krant De Telegraaf

Ook de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Karl Nehammer bevestigde dat tijdens een persconferentie donderdag. In totaal zijn reeds acht van de zestien verdachten al eerder veroordeeld voor andere feiten. 

Vier onder hen voor terreur gerelateerde misdaden, twee voor geweldsincidenten en twee voor een poging tot “eermoord”. Ook twee verdachten die in Zwitserland zijn aangehouden zouden volgens de Zwitserse justitie al gerelateerd zijn aan terroristische misdrijven.

De aanslagpleger zelf was vorig jaar nog veroordeeld tot een gevangenisstraf van 22 maanden. Hij had geprobeerd naar Syrië te reizen om zich aan te sluiten bij Islamitische Staat, maar kwam vervroegd vrij. 

 

De dader, een 20-jarige geradicaliseerde moslim, schoot maandagavond vier mensen neer. Daarnaast verwondde hij meer dan twintig anderen tijdens zijn raid door centrum Wenen. Hij werd gedood door de politie. De aanslag in Oostenrijk is intussen opgeëist door Islamitische Staat (IS).