Na Zuhal Demir (N-VA) krijgt ook Chris Janssens (Vlaams Belang) Turkse doodsbedreigingen nadat hij kritiek uitte over de subsidiëring van de Turkse Diyanet-moskeeën. Het Vlaams parlementslid riep op om deze stop te zetten. Janssens heeft ondertussen klacht ingediend bij de politie.

“Ik voelde mij genoodzaakt om officieel klacht in te dienen bij de politie die dit zal overmaken aan het parket”, vertelt Janssens aan onze redactie. “Het is anno 2020 blijkbaar onmogelijk geworden om een mening te uiten over Turkije zonder daarvoor bedreigd te worden.” Janssens is al de tweede politicus die doodsbedreigingen ontvangt na kritiek op de subsidiëring van de Turkse Diyanet-moskeeën. Ook Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) krijgt al politiebescherming nadat ze bedreigd werd om verkracht te worden.

(Lees verder onder de tweet)

“Niettemin zal ik in het parlement de negatieve invloed van Erdogan en Diyanet op de in Limburg en Vlaanderen wonende Turken blijven aanklagen”, gaat Janssens verder. “Die invloed is nu immers nogmaals duidelijk gebleken. Ik laat me echter niet monddood maken, in een democratie is de vrijheid van meningsuiting essentieel en daar zal ik meer dan ooit gebruik van blijven maken.”

Ondertussen ontving Janssens al meer dan 700 berichten via sociale media, waarvan zo’n 95% scheldwoorden en andere haatberichten. “Met scheldtirades kan ik leven, dat is immers dagelijkse kost geworden”, vertelt hij verder. “Bedreigingen met geweld en de dood zijn evenwel van een andere orde. Dat kunnen en mogen we nooit tolereren of normaliseren. Zeker niet als die ook geuit worden ten aanzien van de meest dierbare mensen uit mijn omgeving.”

“Het meest zorgwekkend is dat veel bedreigingen van zeer nabij komen, van Genkenaren en andere Limburgers van Turkse afkomst, zoals blijkt uit hun accounts op sociale media. Van mensen uit de buurt van waar ik woon dus.”