Ook senator Paul Cliteur, van de Nederlandse rechts-conservatieve partij Forum voor Democratie, stopt als lid van de Eerste Kamer. De hoogleraar gold als intellectuele mentor van de zopas opgestapte partijleider Thierry Baudet.

“Mijn lot is verbonden aan dat van hem”, zegt Cliteur over Thierry Baudet. “Ik ben door hem bij de partij gekomen, omdat zijn visie mij aansprak.” De rechtsfilosoof kan naar eigen zeggen “de motivatie niet meer opbrengen” om door te gaan.

Baudet stapte op als lijsttrekker en partijvoorzitter, nadat controverse ontstond over antisemitische uitlatingen door leden van de jongerenafdeling van de partij op de WhatsApp. Baudet weigerde om jongerenvoorzitter Freek Janssen te laten vallen. Gisteren stapte ook Tweede Kamerlid Theo Hiddema op.

Cliteur heeft het zelf over “een paar appjes die niets van doen hebben met waar de partij voor staat”. Hij hekelt de manier waarop Baudet binnen zijn eigen partij werd aangevallen, onder meer door Annabel Nanninga. De professor gold als de intellectuele mentor van Baudet en was diens promotor aan de Universiteit van Leiden.