Idealiter zou er een emoticon met rollende ogen achter de titel staan. De angstpsychose over wat Trump allemaal zou gaan doen bij een verkiezingsnederlaag, houdt de buitenlandjournalisten al weken in haar greep. Trump zou weigeren het Witte Huis te verlaten. Extreemrechtse milities zouden naar de wapens grijpen. Nu wordt zelfs al openlijk gespeculeerd over een staatsgreep.

“Stél dat Trump weigert de nederlaag toe te geven, dan weet ik niet wat er op Amerika afkomt. Op zijn rally’s zie je georganiseerde groepen en milities die klaarstaan om hun president te verdedigen”, waarschuwt Björn Soenens, de VRT-correspondent die zich zwaar verongelijkt voelt als mensen hem beschuldigen niet objectief te zijn. Ook Maarten Rabaey van De Morgen en Ine Roox van De Standaard zien al weken het spookbeeld van The Proud Boys en andere rechtse groeperingen die gewapenderhand ingrijpen. Het gevaar zou zich vooral voordoen wanneer de verkiezingsoverwinning van Biden nipt is en Trump de nederlaag niet wil erkennen.

De gevaarlijke milities laten het afweten

Wel, de overwinning van Biden is nipt en Trump wil de nederlaag niet erkennen. We beleven het ‘worst case scenario’ van de pers. Waar wachten The Proud Boys nog op om hun assault rifles boven te halen, zich met een rebel yell in hun pick-uptrucks te hijsen en, met Angry American van Toby Keith luid galmend door de luidsprekers, naar het dichtstbijzijnde regeringsgebouw te rijden?

De enige milities die al maanden heel wat Amerikaanse binnensteden terroriseren zijn Antifa en Black Lives Matter. Het waren ook deze milities die, toen de eerste tellingen de indruk gaven dat Trump de verkiezing zou winnen, met duizenden opmarcheerden naar het witte huis om daar keet te schoppen. Pas toen de resultaten kantelden, hielden de rellen op die reeds over de hele VS waren uitgebroken. 

“Dat het tot nu toe gelukkig is meegevallen, wil niet zeggen dat er de komende weken of maanden niets kan gebeuren in de Verenigde Staten”, schrijft De Morgen ontgoocheld, negen geweldloze dagen na de verkiezingen. Trump weigert misschien wel zijn nederlaag te erkennen, maar de kranten weigeren hun ongelijk te erkennen.

Als we Soenens en co mogen geloven, bestaat de aanhang van Trump uit miljoenen ongeïnformeerde belijders van een personencultus die maar een vingerknip van hun grote leider nodig hebben om naar een gewelddadige opstand over te gaan. Kleine ‘fektsjek’ voor de pers: een peiling van Ipso/Reuters wijst uit dat vier op vijf Amerikanen geloven dat Biden de verkiezingen eerlijk heeft gewonnen.

Ook de meerderheid van Trumps aanhangers weet dat. Zijn oproep om gisteren met een miljoen naar Washington af te zakken, kreeg slechts gehoor van enkele duizenden. Degenen die kwamen, gedroegen zich bovendien vreedzaam. Er waren enkel incidenten wanneer linkse tegenbetogers, veteranen van maanden ongeregeldheden, opdoken. Rechts weet zelfs niet hoe het moet relschoppen.

Putsch!

Nu de ingebeelde milities het laten afweten en de volksopstand van de ‘deplorables’ uitblijft, duikt een nieuw doemscenario op. Trump zou wel eens een staatsgreep kunnen proberen. “Trump pleegt ‘Pentagonputsch’ en gaat met grove borstel door de militaire top: ‘Dit dreigt ronduit gevaarlijk te worden’”, titelde Het Nieuwsblad donderdag, waarna het artikel ernstig de mogelijkheid onderzoekt dat Trump de controle van het leger overneemt ter voorbereiding van een staatsgreep. Het idee is te belachelijk voor woorden. Zelfs indien Trump een coup zou proberen, zou hij nog geen half peloton nationale gardisten aan zijn zijde vinden.

Andere kranten overwegen de mogelijkheid van een ‘zachtere’ staatsgreep, waarbij Trump gewoon de macht zou weigeren af te staan. Ze begrijpen weinig van Trump en nog minder van Amerika.

Trump heeft een autoritaire persoonlijkheid, maar hangt geen autoritaire politieke ideeën aan. Dat laatste geldt nog meer voor zijn aanhangers in het bestel, zoals in het parlement of het hooggerechtshof. Hun conservatieve opvattingen omvatten net een groot geloof in het Amerikaanse model, inclusief de democratie en de constitutionele orde. De kans dat zij  Trump aan de macht zullen houden, tegen de wil van de kiezer in, is zero. 

Trump zal ook geen staatsgreep proberen. Hij is een politieke straatvechter die alle middelen zal uitputten die hem ter beschikking staan, maar hij is nu al mentaal zijn valiezen aan het pakken.

Onze pers, die zich graag meewarig uitlaat over het samenzweringsdenken op sociale media, is zelf niet vies van complottheorieën als die passen in het vertekende beeld over Trump dat ze zelf al vier jaar ongeremd heeft ontwikkeld. De mythe van de door Rusland gemanipuleerde verkiezing bleek pas het begin van vier jaar pamflettaire berichtgeving. Op de duur ga je je eigen onzin geloven.

Douglas Murray drukte het vorige week goed uit in The Spectator: “Geen enkele Amerikaanse president heeft zoveel gelogen als Trump. Over geen enkele Amerikaanse president is zoveel gelogen als over Trump.”

1 REACTIE

 1. Hoe kan zelfs maar 1 normaal persoon geloven dat Joe Biden stemmen kreeg van andere normale mensen nadat dit BLM & antifa-uitschot hun plannen voor Amerika en de mensen al maandenlang heeft getoond?
  Ik kan me eerlijk gezegd niet voorstellen dat de gematigde democraten zelfs maar de moeite namen om te stemmen.
  Zelfs in de voorverkiezingen kregen alle Democratische kandidaten samen slechts 36 miljoen stemmen, waarvan 12 voor Joe. Kamala Harris 129k.
  Joe, helemaal geen steun van de normale zwarte bevolking of de Latino’s, terwijl Trump meer steun van hen kreeg dan welke republikein ooit. En vergeet de walkaway’s niet.
  Zelfs Hillary, 65 miljoen stemmen met de steun van alle democraten, zwarten en latino’s en een internationale lastercampagne tegen Trump, en toch verloor ze van Trump.
  Obama kreeg in 2008 69 miljoen stemmen met overweldigende steun van internationale media en alle democraten, zwart, moslim, joods, Latino, … In 2012 kreeg hij slechts 65 miljoen.
  En nu zouden we moeten gaan geloven dat Joe Biden 75 miljoen stemmen heeft gekregen? De helft zou geloofwaardiger zijn.
  Als er iemand een staatsgreep pleegt zijn het wel de democraten.