De Nederlandse stad Venlo is in de nacht van vrijdag op zaterdag volgehangen met posters van de traditionele Zwarte Piet. Dat werd gedaan naar aanleiding van de geplande demonstratie van Kick Out Zwarte Piet vandaag. Daarop waren uiteindelijk 100 tot 200 mensen aanwezig, een tegenbetoging van voorstanders van Zwarte Piet lokte een veelvoud aan mensen.

Vandaag stond een betoging van de anti-Zwarte Piet-actiegroep Kick Out Zwarte Piet gepland in het Nederlandse Venlo. Nochtans werd ook in Venlo de traditionele Zwarte Piet al afgeschaft en werd een Grijze Piet geïntroduceerd als politieke correcte vervanging. Maar ook dat vindt Kick Out Zwarte Piet onacceptabel, klonkt het, en dus planden ze een betoging.

Maar vele inwoners van Venlo zaten niet te wachten op de komst van Kick Out Zwarte Piet en lieten dat de voorbije dagen al merken, op sociale media maar ook in het straatbeeld. In de nacht van vrijdag op zaterdag werd de stad volgehangen met posters van de traditionele Zwarte Piet, om Kick Out Zwarte Piet duidelijk te maken hoe de inwoners van Venlo over de kwestie denken.

De betoging van Kick Out Zwarte Piet ging desalniettemin gewoon door en lokte uiteindelijk tussen de 100 en 200 demonstranten. Er werd ook een tegenbetoging aangekondigd van mensen die wel achter Zwarte Piet staan. Op tegenbetoging waren enkele honderden mensen aanwezig, heel wat meer dus dan bij de oorspronkelijke betoging. Hier en daar kwam het in de loop van de dag tot opstootjes tussen voor-en tegenstanders van Zwarte (of Grijze) Piet.