Een school in het Nederlandse Leiden neemt publiekelijk afstand van een schoolopdracht die leerlingen van het derde middelbaar kregen over de islam. In die opdracht moesten de leerlingen een opstel schrijven over de islam, maar enkele vragen in de opdracht zorgden voor ophef op sociale media.

Vrijheid van godsdienst en de islam, dat was het thema van de schrijfopdracht die de leerlingen van het Visser ’t Hooft Lyceum in Leiden kregen voor het vak godsdienst. Daarin moesten ze vragen beantwoorden als hoe we onszelf kunnen beschermen tegen fundamentalisme en wat de vrijheid van godsdienst is voor moslims die aanslag plegen, maar vooral de vragen ‘Hoe komt het dat mensen geloven in een godsdienst die zoveel geweld voortbrengt?’ en ‘Waarom zijn er zoveel moslimterroristen?’ zorgden voor commotie op Twitter.

Ook de Nederlandse partij DENK reageerde onder meer op een foto van de opdracht die uitlekte op sociale media. Hey Visser ‘t Hooft, wij hebben ook huiswerk voor jullie… 1000 strafregels: ‘Islamofobie is slecht en gevaarlijk, wij zullen het dan ook nooit meer onderwijzen.’ Morgenochtend inleveren voor half 9″, klonk het ietwat ironisch bij DENK. 

De school in kwestie heeft nu met een korte verklaring gereageerd op de ontstane tumult. Daarin nemen ze publiekelijk afstand van de opdracht. “Als school nemen wij afstand van enkele vragen in de schrijfopdracht tijdens een les godsdienst van deze week. Wij hebben respect voor elkaar, ongeacht afkomst, geloof of geaardheid en betreuren het als mensen zich door deze opdracht gekwetst voelen. Dat is zeker niet de bedoeling geweest.”

1 REACTIE