Tot nu toe heerste er in Nederland nog geen mondmaskerplicht. Vanaf morgen zal deze echter gelden in publieke ruimtes. Buiten, ook bij drukte, moet er geen mondmasker worden gedragen.

Er zal een boete worden uitgeschreven aan iedereen die zich niet aan de maatregel houdt. Deze bedraagt 95 euro. De mondmaskerplicht geldt er vanaf 13 jaar en moet enkel worden toegepast in publieke ruimtes. Bij ons werd deze maatregel al in juli geïntroduceerd. Sinds september wordt het dragen van een masker in Nederland ‘sterk aangeraden’. Dit vooral op aandringen van andere landen. De reden dat Nederland hier zo lang mee gewacht heeft is omdat ze hier nooit voorstanders van zijn geweest. 

Nederlands premier Mark Rutte en Hugo de Jonge, coronaminister, waren altijd fel tegen de maatregel. Ook de directeur van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu Jaap van Dissel zegt dat het dragen van maskers overbodig is indien de anderhalvemeterregel kan worden bewaard.