De Franstalige liberalen van MR uiten steeds meer kritiek op minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a). Zowel de sp.a als de MR maken deel uit van dezelfde federale regering. Vandenbroucke deed stof opwaaien door te zeggen dat winkels enkel gesloten werden om een “schokeffect” te creëren.

Voormalig minister van Middenstand Denis Ducarme (MR) verwijt Vandenbroucke in La Libre Belgique “een vorm van ongevoeligheid voor de psychosociale en economische belangen van deze crisis”. Hij wil dat de minister van Volksgezondheid op het matje geroepen wordt. 

Volgens de oud-minister is het draagvlak bij de bevolking voor “zulke twijfelachtige maatregelen” zoek, en dat heeft Vandenbroucke volgens hem aan zichzelf te danken. “Het gebrek aan respect van Vandenbroucke voor de handelaars is onaanvaardbaar”, aldus Ducarme.

De MR-criticasters kregen ook indirect bijval van partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez, die een tweet van oud-minister Marie Christine Marghem (MR) retweette. “Dit interview met de minister van Volksgezondheid is verrassend”, schreef Marghem. “De MR strijdt voor het objectiveren van de goede maatregelen die mensen aan boord krijgen en niet voor schokmaatregelen die hen pesten en infantiliseren.”