Minister van Zelfstandigen David Clarinval (MR) wil alle winkels zo snel mogelijk weer open. Een compromis, zoals opening op afspraak, is voor hem onvoldoende. Dat zegt hij op RTBF. België is binnenkort het enige Europese land dat de winkels gesloten houdt.

Normaal gezien zou de heropening van ‘niet-essentiële’ winkels pas op 15 december overwogen worden, al is er een opening gelaten om dit vrijdag al te evalueren. Nu alle Europese landen binnenkort de winkels opnieuw openen, of intussen al heropend hebben, pleit minister van Zelfstandigen Clarinval ervoor om dit ook in België te doen. “We zijn geen eiland”, aldus de minister.

Clarinval waarschuwt voor “ernstige economische en psychologische schade” 

Waar hij eerder deze week nog ruimte leek te laten voor een tussenoplossing, zoals een opening op afspraak, geeft hij nu te kennen dat dit onvoldoende is voor hem. “Er is een economische nood, maar ook een psychologische nood voor onze zelfstandigen en daarom moeten we voor mij inderdaad de winkels heropenen die als ‘niet-essentieel’ zijn gekwalificeerd en die in levensgevaar verkeren”, zegt Clarinval.

“We weten dat handelszaken niet de plaatsen zijn waar sprake is van een zeer aanzienlijke besmetting, de gezondheidssituatie is verbeterd en we moeten ook rekening houden met de economische gevolgen en de psychologische impact die dit heeft op onze burgers”, zegt Clarinval, terwijl hij waarschuwt voor “ernstige economische en psychologische schade” en “een crisissituatie krijgen die even ernstig is als de huidige gezondheidscrisis”.