De Oostenrijkers werden opgeschrikt door een video van een executie in een park. Het bleek uiteindelijk om een nepexecutie te gaan die werd uitgevoerd door minderjarige vluchtelingen. Men reageerde daar woedend op, zeker omdat Oostenrijk nog maar pas het doelwit is geweest van een zware terroristische aanslag door moslimextremisten.

De vluchtelingen zelf lachen de kritiek alvast weg. Ze beweren dat het om “iets gebruikelijks gaat in hun cultuur” en dit niets meer was dan een onschuldig spel. De video werd echter 3 november gepubliceerd, wat vlak na de zware aanslagen was in Oostenrijk. De daders werden snel opgespoord. Het gaat om tieners tussen de 14 en 17 jaar. Ze worden momenteel opgevangen in een lokaal vluchtelingencentrum en blijven volhouden dat het om “gewoon een leuk filmpje” gaat en er geen bijbedoelingen waren, al was de timing nog eens zo ongepast.

Ze moesten het filmpje offline halen en kwamen er met een preek vanaf. Het filmpje is echter opnieuw opgedoken op andere platformen zoals TikTok. De binnenlandse veiligheidsdiensten hebben een onderzoek gestart. De regionale minister voor asielzaken, Gottfried Waldhäusl (FPÖ) reageerde alvast dat “al die mensen voor wie terreur een spel is, geen recht hebben om bescherming te zoeken in ons land.”