Een groot deel van de ruim 13.500 migranten die dit jaar aankwamen op de Canarische Eilanden, verblijft in leegstaande hotels en appartementen. Bij de lokale bevolking heerst heel wat onvrede. Dat schrijft De Telegraaf.

Volgens pastoor Angel Manuel Hernandez is de opvang van migranten in hotels of appartementen een vergissing. “Het creëert een raar beeld. Als er hier huisuitzettingen zijn of bosbranden, slapen de slachtoffers niet in luxehotels maar in gymlokalen of sportzalen.”

De pastoor beschrijft de “aanzuigende werking”. “Sommige migranten publiceren foto’s van zichzelf in luxe eetzalen of aan de rand van een zwembad. Logisch dat er steeds meer boten aankomen. Achterblijvers denken dat het leven hier ’de maravilla’ is, geweldig. Terwijl de meeste vluchtelingen in werkelijkheid een marginaal en armoedig leven wacht.”

Dodelijke route

De route naar de Canarische Eilanden over de Atlantische Oceaan is dodelijker dan die via de Middellandse Zee naar het Spaanse vasteland. Volgens het Rode Kruis kwamen er dit jaar tussen de 500 en 1000 migranten om het leven. Toch blijft de route populair bij Afrikanen en Marokkanen. Door het besmettingsgevaar in coronatijd nemen landen zoals Marokko geen migranten terug. Velen zien dit als het perfecte moment om te vertrekken.

In het ‘recordjaar’ 2006 kwamen bijna 32.000 migranten aan op de Canarische Eilanden. Vorig weekend waren het er op één zaterdag 1100. Volgens pastoor Angel “een absoluut dagrecord”. “Zoveel vluchtelingen kwamen er nog nooit op een dag aan.”