Michael Freilich reageert bij SCEPTR op de aanslag in Wenen waarbij meerdere doden en gewonden zijn gevallen. Freilich herinnert aan zijn pleidooi om de waakzaamheid ook in ons land met betrekking tot Joodse en andere doelwitten niet te laten verslappen. Hij eist dan ook dat OCAD het dreigingsniveau voor ons land, onder meer voor Joodse doelwitten, dringend moet herzien. Freilich krijgt daarvoor ook de volledige steun van N-VA Kamerlid Theo Francken die op Twitter verwijst naar zijn pleidooi om militairen op straat te houden.

Volgens Freilich zouden er onder de slachtoffers in Wenen, onder voorbehoud gezegd, geen slachtoffers van Joodse afkomst zijn: “Laatste informatie die ik heb gekregen is dat er van de Joodse gemeenschap in Wenen niemand gewond zou zijn. Het lijkt er wel op dat het de bedoeling was om een synagoge aan te vallen. Er zaten wel politieagenten in de buurt omdat die synagoges 24/24 bewaakt worden.”

“Het zijn die politieagenten die hebben teruggevuurd. Wat ik ook verneem is dat er vier verschillende plaatsen een aanslag was. Onder meer ook het Hilton hotel is geviseerd. Dus of de Joodse gemeenschap het enige doelwit is is niet zeker, maar ze is waarschijnlijk wel één van de doelwitten geweest.”

Freilich (N-VA): “Nu niet het moment om aandacht te laten verzwakken als het aankomt op veiligheid”

“Mijn conclusie bij deze aanslagen is dat het nu zeker niet het moment is om onze aandacht te laten verslappen, als het aankomt op de veiligheid van alle instellingen die een hoog risico lopen. En dan denk ik onder meer, maar zeker niet alleen, aan de Joodse instellingen in ons land. Zeker als we zien wat er in Parijs gebeurd is en nu opnieuw aan de gang is in Wenen.”

“Mijn pleidooi dat ik twee weken geleden nog hield in het parlement met betrekking tot Operation Vigilant Guardian is nu actueler dan ooit. Wij zullen het moeten blijven zeggen aan al wie het niet wil horen. De terreur is nog niet voorbij in Europa. Wie dacht dat de aanslagen in Zaventem en Maalbeek lang achter ons lagen en dat die nooit meer zouden terugkomen… Sorry die moet ik spijtig genoeg teleurstellen. En de vreselijke beelden van vanavond die bevestigen dat enkel”.