De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil dat de skipistes in de Alpenlanden dicht blijven tijdens de coronapandemie. Maar Oostenrijk en Zwitserland kondigden al aan dat ze hun skigebieden net willen openen.

“Het skiseizoen komt er aan. We zullen proberen Europees te coördineren of de skigebieden gesloten blijven”, meldde Merkel in het Duitse parlement. De Franse president Emmanuel Macron en de Italiaanse premier Giuseppe Conte lieten eerder al weten dat ze de pistes gesloten willen houden.

Merkel vreest dat vooral moeilijkheden met Oostenrijk. De Oostenrijkse autoriteiten kondigden eerder al aan dat ze de skigebieden willen openen, maar dan onder strenge voorwaarden. Het land loopt wekelijks 800 miljoen euro aan inkomsten mis als er geen wintersport is. Daarom eist het ook een vergoeding van de Europese Unie. Op 7 december eindigt in Oostenrijk de lockdown maar het is niet duidelijk of dan ook de skioorden opnieuw openen.

Ook Zwitserland wil de skipistes openen. De Zwitserse autoriteiten zien geen reden voor sluiting. Zowel in Oostenrijk als in Zwitserland zijn de Duitse toeristen de grootste groep gasten.