De Nederlandse stad Maastricht kondigde zondagmiddag code rood af voor het stadscentrum door de aanhoudende drukte. Onder meer veel Belgen steken de grens over om te shoppen. Volgens burgemeester van Lanaken Marino Keulen (Open Vld) is het de taak van de Nederlandse politie om deze Belgische funshoppers te controleren.

“Wij gaan aan de grens geen statische controles meer houden, want dat veroorzaakt nodeloos tijdverlies en sociale drama’s voor de mensen die zich wel aan de regels houden en alleen de grens oversteken voor het werk, studies, familiebezoek of voor mantelzorg”, zegt Marino Keulen aan Het Laatste Nieuws.

“Ik stel voor dat Nederland op zijn grondgebied zelf de Belgen gaat filteren en hen controleert op hun reden van aanwezigheid. Als die Belgen daar zijn voor funshoppen of in het kader van recreatie, dan moeten ze in Nederland maar boetes uitschrijven.”

“Eén op de drie heeft lak aan de regels en trekt toch naar Nederland. Zij vormen een gevaar voor de volksgezondheid in Nederland. Aan de hand van de nummerplaat kan de politie de Belgen er gemakkelijk uitpikken”, klinkt het bij de burgemeester.