De Franse president, Emmanuel Macron, beschuldigt Turkije en Rusland ervan dat de twee landen “anti-Franse propaganda” verspreiden in Afrika. Ze zouden gebruik maken van het oude koloniale verleden om de Afrikanen tegen de Fransen op te zetten. Dat zei hij in een interview met Jeune Afrique en meldt onder andere The Moscow Times. Hij haalt vooral uit naar Turkije.

“We moeten niet naïef zijn,” zegt Macron. “Vele sprekers en videomakers, die aanwezig zijn in de Franstalige media, krijgen geld van Rusland of Turkije.” Hij is ervan overtuigd dat Moskou en Ankara antikoloniale gevoelens opnieuw proberen aan te wakkeren. Hij haalt vooral uit naar Turkije. Volgens Macron verspreiden de Turken desinformatie over de Franse aanpak tegen moslimextremisten en over het Franse recht om karikaturen te maken van de profeet Mohammed.

“Toen ik besloot de radicale islam aan te pakken werden mijn woorden verdraaid,” zegt hij. “De Moslimbroederschap en Turkije waren hier verantwoordelijk voor. Ze hebben de macht om de publieke opinie van velen te beïnvloeden, vooral in sub-Sahara Afrika. Ik val de islam niet aan, ik val islamitische terroristen aan.”

Spanningen tussen Turkije en Frankrijk

De spanningen tussen Parijs en Ankara nemen stevig toe sinds de verschillende aanslagen in Frankrijk. Macron wil dat de Europese Unie haar relaties met Turkije volledig herziet. Erdogan heeft veel invloed weten te verkrijgen in Afrika, wat de Fransen als een gevaar zien voor de veiligheid. Macron benadrukt ten slotte nog dat hij “niet zal praten met terroristen, alleen vechten.”