In een interview met Al Jazeera verweet de Franse president Emmanuel Macron Turkije een “krijgszuchtige” houding ten aanzien van zijn bondgenoten in de NAVO. Hij voegde daaraan toe dat de spanningen zouden vereenvoudigen indien zijn Turkse collega Recep Tayyip Erdogan respect zou tonen en geen leugens zou vertellen. Zo schrijft Het Nieuwsblad.

De Franse president probeerde de spanningen met moslims wereldwijd te kalmeren. Na de onthoofding van Samuel Paty liepen deze hoog op. De Franse leerkracht toonde cartoons van de profeet Mohammed in een les over vrij meningsuiting.

Macron hoopt dat de situatie snel kalmeert, maar daarvoor is het essentieel dat “de Turkse president Frankrijk respecteert, de Europese Unie respecteert, haar waarden respecteert en geen leugens en beledigingen verspreidt”.

Macron begrijpt dat mensen geschokt kunnen zijn door cartoons van de profeet Mohammed. “Maar ik zal nooit aanvaarden dat geweld wordt gerechtvaardigd.” 

“Ik zal altijd de vrijheid tot spreken, schrijven, denken en tekenen in mijn land verdedigen.”

Mentale gezondheid

De spanningen tussen Turkije en Frankrijk bereikten de voorbije week een hoogtepunt toen Erdogan de mentale gezondheid van Macron in twijfel trok. Frankrijk reageerde door zijn ambassadeur uit Ankara terug te roepen voor overleg. Turkije en enkele andere moslimlanden riepen op tot een boycot van Franse producten.

In het interview veroordeelde Macron ook het gedrag van Turkije in Syrië, Libië en de Mediterraanse Zee. “Turkije heeft een krijgszuchtige houding tegenover zijn NAVO-bondgenoten.” 

Hij omschreef de Turkse interventie in Syrië als een vorm van agressie tegenover NAVO-bondgenoten. Macron wees op de “imperiale neigingen” van Turkije, die nefast zijn voor de stabiliteit in de regio.