Een Antwerpse huisbaas deed op 22 september in zijn appartement in de Kommekensstraat in het Schipperskwartier een lugubere ontdekking. Dat meldt Gazet Van Antwerpen. Toen hij een kast in zijn appartement opende, trof hij een gemummificeerd lichaam aan. Het lijk lag daar volgens het onderzoek al bijna 3 jaar in de kast en bevond zich in verregaande staat van ontbinding. Volgens het Antwerps parket gaat het om de partner van de vorige huurster, de 73-jarige Monique V.P.  

De lugubere ontdekking gebeurde toen de eigenaar de leegstaande woning op het gelijkvloers, wilde opruimen om opnieuw te verhuren. Direct na de ontdekking stapte het labo, de federale gerechtelijke politie en de onderzoeksrechter af ter plaatse.

Het parket hield het verhaal bewust stil tot het slachtoffer geïdentificeerd was en de familie verwittigd was. De doodsoorzaak staat nog niet vast.  “De onderzoeksrechter werd gevorderd voor moord en er werd een autopsie bevolen om de doodsoorzaak en identiteit van het lichaam te achterhalen,” legt Kristof Aerts van het Antwerps parket uit. 

Uiteindelijk bevestigde DNA-onderzoek dat het gaat om Monique V.P.. De vrouw had jaren geleden Blankenberge verlaten en verbleef er samen met haar vriendin Rita V.H. (62)in het appartement.

Aan de buren vertelde Rita V.H. dat het slachtoffer “aan kanker overleden was”

Speurders vermoeden dat de vrouw al sinds april 2017 overleden is. Rita V.H. vertelde toen aan alle buurtbewoners dat Monique V.P. overleden was aan kanker. Het parket gaat er van uit dat het lichaam van Monique al die tijd in de kast lag en dat Rita het lijk van haar vriendin daar weggestopt heeft.

Toch is er geen duidelijkheid inzake motief of over de echte doodsoorzaak. Het parket verdenkt Rita en speurders onderzoeken of Rita in de afgelopen 3 jaar de uitkering van Monique V.P. nog bleef ontvangen.

Het verhoren van de verdachte verloopt echter moeilijk. Niet enkel dateren de feiten al van 3 jaar terug, Rita lijdt ook nog eens aan het syndroom van Korsakov, een aandoening waarbij hersenbeschadiging optreedt en die geheugenverlies veroorzaakt.

Ook de autopsie kon geen uitsluitsel brengen over de doodsoorzaak. Of Monique V.P. werkelijk overleden is aan kanker, zal nog moeten blijken uit verder onderzoek van het medisch dossier.