Frankrijk heeft op 10 november een leider van Al-Qaeda gedood in Mali. Bah ag Moussa was de rechterhand van Iyad Ag Ghali, leider van de jihadistische Jama’at Nusrat al-Islam wal-Muslimin.

Bah ag Moussa deserteerde in 2012 als kolonel van het Malinese leger om zich aan te sluiten bij de rebellie in Mali. Hij wordt door de Franse minister van Defensie, Florence Parly, een historische figuur binnen de jihadistische beweging in de Sahel genoemd. 

“Tijdens de operatie werden aanzienlijke inlichtingenbronnen en een onderscheppingsapparaat bestaande uit helikopters en grondtroepen betrokken”, zegt de minister van Defensie verder. De interventie werd gelanceerd aan het einde van een grootschalige operatie door de “Barkhane” -macht samen met haar Afrikaanse en Europese bondgenoten tegen groepen die banden hebben met Al-Qaeda en de Islamitische Staat (IS) in de regio. In Mali bevinden zich bovenop de 5.000 manschappen van Frankrijk, duizenden troepen die er gestationeerd zijn onder de vlag van de Verenigde Naties.