Volgens Open Vld partijvoorzitter Egbert Lachaert “behoort het vernederen van anderen tot het DNA van N-VA”. Die zware en persoonlijke uithaal volgde als reactie op een tweet van Theo Francken waarin die laatste de hypocrisie van Lachaert aan de kaak stelde inzake het Open Vld standpunt over kernenergie. 

Francken confronteerde Egbert Lachaert met diens eigen verkiezingsbelofte uit zijn campagne voor het partijvoorzitterschap. Daarin had Lachaert gezegd dat hij géén kernuitstap wou in 2025. Maar net dat is wat de regering De Croo besliste in het ‘Vivaldi’-regeerakkoord.

Die keuze heeft als gevolg dat er vervuilende gascentrales zullen gebouwd moeten worden. Een keuze die recent nog in een Ember rapport bekritiseerd werd en die ook N-VA deelt. Energiespecialist Bert Wollants toonde zich dan ook zeer hard voor de Groene minister van Energie Tinne Van der Straeten.   

“Pijnlijker wordt het niet”, schreef Francken in de tweet waarbij hij het krantenartikel plaatste, zinspelend op de gebroken verkiezingsbelofte. 

(lees verder onder deze tweet)

Liefde van Lachaert voor N-VA blijkt van korte duur

Lachaert deed onlangs nog, via de media, een oproep aan N-VA voorzitter Bart De Wever om een en ander bij te leggen “bij een koffietje of tijdens het lopen”. Op sociale media herinneren sommigen Lachaert nu ook aan dat initiatief. 

De persoonlijke uithaal van  de Open Vld-partijvoorzitter tegen een, weliswaar federaal, kopstuk van een Vlaamse coalitiepartner, illustreert hoe beide partijen zich de laatste tijd vaker als water en vuur lijken te verhouden. Sommige politieke waarnemers schrijven al enkele dagen over de mogelijke gevolgen die dat zou kunnen hebben voor de Vlaamse Regering.