Het Gentse kunstencentrum Vooruit verandert van naam en wordt in afwachting van een definitieve naamsverandering Voo?uit. De beslissing volgt op een geschil met politieke partij sp.a, die binnenkort in Vooruit verandert.

“Kunstencentrum Voo?uit is geen waardenvrije organisatie, maar wel een partijpolitiek neutrale plek”, schrijven voorzitter van de Raad van Bestuur Paul Teerlinck en algemeen coördinator Franky Devos op de website van het kunstencentrum. “Dat willen we zo houden. Van bij de start van het kunstencentrum in 1982 was het voor de honderden vrijwilligers en artiesten duidelijk dat de uitbouw van een internationaal kunstenhuis niet kan onder een partijpolitieke naam.”

Geschil tussen kunstencentrum Vooruit en sp.a

Voo?uit zal het publiek betrekken bij het kiezen van een nieuwe naam en wil eind februari de nieuwe naam bekend maken. Het kunstencentrum lag overhoop met de politieke partij sp.a, nadat jongbakken voorzitter Conner Rousseau aankondigde zijn partij te herdopen naar Vooruit. 

“Kunstencentrum Voo?uit is van mening dat dezelfde naam voor een Vlaamse Kunstinstelling en een politieke partij onwerkbaar is. Het ondergraaft de neutraliteit en onafhankelijkheid  van het huis, zorgt voor verwarring bij kunstenaars en publiek en bezwaart de relaties met sponsors, overheden, klanten die de zalen huren en de honderden partners die jaarlijks mee inhoud geven aan ons artistieke programma”, klinkt het.

Het kunstencentrum en de politieke partij hebben echter een gemeenschappelijke oorsprong. Het kunstencentrum is gehuisvest in – en genoemd naar – de oude gebouwen van de Gentse socialistische coöperatie Vooruit.