Volgens Marc Kaptein, CEO van Pfizer Nederland, stijgt de kans dat er voor Kerstmis een coronavaccin op de markt komt. Dat zegt hij in een gesprek met Nieuwsuur op NPO 2. “Wat wij als het optimale scenario zagen, begint nu steeds waarschijnlijker te worden.” 

“Pfizer heeft met een ambitieus plan geprobeerd om het nog voor de kerst voor elkaar te krijgen”, klinkt het bij Kaptein“Maar dat was altijd een ambitie, een droomscenario.”

Als het Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA) toestemming geeft, kan het vaccin nog voor Kerstmis op de markt komen. “Dat scenario, wat wij als het meest optimale en eigenlijk ook een minder waarschijnlijk scenario zagen, begint nu steeds waarschijnlijker te worden.” 

(Lees verder onder de tweet.)

Voorwaardelijke toelating

Volgens Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, krijgt het vaccin van Pfizer en BioNTech in december een voorwaardelijke toelating in de Europese Unie.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) zegt bij VTM Nieuws dat dit ook voor ons land goed nieuws is. “Dat zou betekenen dat we bij de jaarwisseling al de eerste dosissen zouden kunnen krijgen.”